Både Nederländerna och Tyskland är klara för fotbolls-EM 2020. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tunga fotbollsnationer klara för EM

Uppdaterad
Publicerad

Nu är 16 länder klara för fotbolls-EM.

Senast att säkra avancemanget: Nederländerna, Tyskland, Kroatien och Österrike.

Nederländerna spelade 0–0 mot Nordirland i Belfast, vilket räckte för att kunna boka en plats i sommarens fotbollsfest. Men nederländarna kan tacka Steven Davis för att vägen till EM inte blev krångligare. Nordirländaren fick chansen att ge hemmalaget ledningen från elva meter, men hans straff i 32:a minuten var direkt usel och gick högt över ribban.

Gruppen toppas av Tyskland, som blev EM-klart efter 4–0 hemma mot Vitryssland. Matthias Ginter och Leon Goretzka inledde lördagskvällens målskytte i Mönchengladbach innan Toni Kroos spädde på med två fullträffar.

2–1-seger för Österrike

Hemma i Rijeka hamnade Kroatien i underläge mot Slovakien. Men fjolårets VM-finalist vände till 3–1 i andra halvlek, tack vare mål av Nikola Vlasic, Bruno Petkovic och Ivan Perisic. Wales och Ungern ser ut att göra upp om den andra EM-platsen från gruppen, men skulle det bli oavgjort när lagen möts på tisdag kan Slovakien – som möter Azerbajdzjan hemma – passera.

I grupp G dödade Österrike all dramatik när Nordmakedonien besegrades med 2–1 i Wien. David Alaba och Stefan Lainer nätade före paus och gästerna reducerade först i slutet av matchen. Gruppettan Polen var EM-klar sedan tidigare.

Här är alla EM-klara nationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.