Två bortalag möts i Europa League

2 objekt

När Östersunds FK senare i kväll går in i Europa Leagues gruppspel gör man det mot ukrainska FK Zorja Luhansk. Men kriget i östra Ukraina som pågått sedan 2014 gör att matchen kommer spelas 140 mil från Luhansk, i Lviv.
– Tråkigt att inte spela inför sina fans, men de är rätt vana så jag tror vi inte får någon fördel av det, säger Östersunds kapten Brwa Nouri.

Lagets riktiga hemmaarena ligger i Luhansk i Östra Ukraina, men på grund att av kriget som pågått sedan 2014 har laget spelat sina hemmamatcher i Zaporizjazja, 40 mil bort.

I Europa League så håller den arenan inte UEFA:s krav utan matchen har flyttats till Lviv istället 135 mil från Luhansk.

– Det är klart att man vill spela på sin egen plan där man är trygg och har sina supportrar, säger Nouri och fortsätter:

– Hade det varit nån enstaka gång som de behövt göra det hade vi kanske haft en fördel men nu är de rätt vana, säger Brwa Nouri.

I Lviv som ligger i västra Ukraina är intresset svalt för sina landsmän i öst. Så frågan är om Zorja Luhansk kan dra nytta av sin ”hemmaplan”. I jämförelse så vore det som att något av Stockholmslagen skulle spela sina hemmamatcher i Kiruna.

– Vi vet att de är bra, de har varit i Europa League tidigare och gjort bra resultat så vi slår definitivt ur underläge men det har vi gjort det bra tidigare, säger ÖFK-kaptenen.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.