Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Brehme, som avgjorde VM-finalen 1990, dog natten till tisdagen. Han blev 63 år gammal. Foto: Serge Philippot / BILDBYRÅN

Tyske VM-hjälten Andreas Brehme död – avgjorde VM-finalen 1990

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Brehme som avgjorde VM-finalen 1990 för Tyskland mot Argentina har avlidit 63 år gammal.

Enligt sambon Susanne Schaefer avled han hastigt och oväntat av ett hjärtstopp natten mellan måndag och tisdag i München, detta enligt uppgifter till tyska nyhetsbyrån DPA. Brehme fördes akut till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Vänsterbacken Brehme avgjorde VM-finalen 1990 mot Diego Maradonas Argentina på Olympiastadion i Rom med att sätta en straff i den 85:e minuten, vilket gav slutresultatet 1-0.

Spelade för Bayern München

Brehme blev kraftigt berörd av Franz Beckenbauers bortgång i början av året. Beckenbauer, som blev 78 år, var mentor och viktig för Brehme under karriären.

Beckenbauer var förbundskapten för laget som vann VM 1990.

Under karriären hade Brehme sin storhetstid i Bayern München och Inter. Det blev 86 landskamper för (Väst)Tyskland. Efter karriären var han bland annat tränare i Kaiserslautern, där han också spelade och tog klubben till en sensationell Bundesligatitel 1998 i sin sista säsong som aktiv spelare.

”FC Kaiserslautern i djup sorg”

” FC Kaiserslautern sörjer Andreas Brehmes bortgång. Han bar 'de röda djävlarnas' tröja i totalt 10 år och blev tysk mästare och tysk cupvinnare med klubben. 1990 sparkade han det tyska landslaget till VM-titeln med sin straff och blev en fotbollslegendar. Familjen FC Kaiserslautern är i djup sorg och våra tankar går till Andis familj och vänner”, skriver klubben.

Brehme efterlämnar sambon Susanne Schaefer och två vuxna barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.