Caroline Seger under en match i Champions League mellan Paris SG och Olimpia Cluj. Foto: BILDBYRÅN

Uefa vill nå jämställdhet – presenterar ny studie för kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit bättre. Men att fotbollsvärlden fortfarande domineras av män är ett faktum. Nu presenterar Uefa, europeiska fotbollsförbundet, en studie kring framgångar i Champions League – som tidigare bara gjorts på män.

– Om vi ska kunna nå jämställdhet måste vi förstå oss på skillnaderna, skriver Uefa i rapporten.

Men vad visade då studien? Jo, bland annat att erfarenheten hos tränare är viktig. En tränare som har större erfarenhet har större chans att lyckas än någon med mindre. Även kvalitén på laget som helhet spelar roll. Det lönar sig exempelvis inte att köpa in någon eller några enstaka spelare som ska lyfta laget, då når man inte hela vägen fram.

Multikulturella lag – en faktor till framgång

En annan slutsats var också att mixen av internationella och inhemska spelare har en positiv inverkan på framgång. Spelare med olika bakgrund tacklar spelet utifrån olika kulturella perspektiv och använder sig av olika tillvägagångssätt både defensivt och offensivt som gynnar laget.

Så här motiverar Uefa beslutet att genomföra studien:

”De flesta studier som gjorts inom fotbollen har tidigare bara fokuserat på män. Med tanke på att intresset för fotboll har ökat markant bland flickor och kvinnor runt om i världen, bestämde vi oss för att ta reda på de faktorer som har lett till framgång för de största klubbarna i Uefa Champions League. För att kunna nå jämställdhet inom sporten och erbjuda rätt utbildning för tränare och spelare, borde vi därför studera särskilda faktorer som är relaterade till framgångarna inom damfotbollen.”

Uefa har sedan 2010 stöttat olika fotbollsrelaterade projekt och den här gången är det akademikerna Edson Filho och Jean Rettig som ligger bakom forskningsstudien. Studien baseras på lagen i Womens Champions League de senaste fem åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.