Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa, vill inte att damlagen ska ingå i Super League-planerna. Foto: Bildbyrån

Kritik mot att damerna ska med i nya ligan

Uppdaterad
Publicerad

De tolv storklubbarnas planer på en ”Super League” kan få negativa effekter på damfotbollen.

Det tror Uefa och även Fifpro, där Caroline Jönsson är styrelseledamot.

– Vi tror inte att det här förslaget är det bästa för fotbollen framåt, säger hon till SVT Sport.

Nyheten om de tolv storklubbarnas (ska bli 20) utbrytarliga Super League som ska ersätta Champions League slog ner som en bomb i fotbolls-världen i går. Även damfotbollen ska med på tåget enligt planerna.

Samtliga tolv klubbar har damlag. Från Uefas sida, som arrangerar Champions League, ser man över sina intressen och motsätter sig det nya förslaget.

Super League

”Liten del av spelarna har heltidsyrken”

”Bara en liten del av spelarna har tyvärr heltidsyrken och garanterat tillgång till förstklassiga anläggningar. Vi behöver inte bara fler klubbar, utan en bättre balans mellan dessa klubbar, så att mer än bara några framstående spelare kan dra fördel av det”, skriver Uefas damansvariga Nadine Kessler i ett inlägg på Twitter.

Hon är rädd att en stängd turnering kan hindra damfotbollen från att växa. Av de hittills officiellt namngivna klubbarna är det bara Arsenal och Barcelona som haft damlag i en Champions League-final. Kessler pekar på att de främsta lagen finns i andra klubbar som hennes ex-klubb Wolfsburg och Lyon.

Dessutom är en namntvist under uppsegling. Englands högsta damserie heter ”Womens Super League”.

”Tror på systemet som finns idag”

Caroline Jönsson, styrelseledamot i Fifpro, menar att de på damsidan generellt är av samma uppfattning som på herrsidan.

– Vi tror på det system som finns i dag där man kan åka upp och ner och där det finns en solidaritetsfördelning av de resurser som finns i fotbollen. Vi vill ha så många och trygga arbetstillfällen för våra spelare, demokratisk representation och något att säga till om. Vi tror inte att det här förslaget är det bästa för fotbollen framåt, säger hon till SVT Sport.

Real-basen: ”Vill bara rädda fotbollen”

Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet ”baserat på föregående säsongs resultat”.

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas ”så snart som möjligt”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet