Sammandrabbningar bröt ut på läktaren efter EM-matchen mellan Ryssland och England i Marseille. Foto: TT Nyhetsbyrå

Uefa ska utreda våldsamheterna på Stade Velodrome

Uppdaterad
Publicerad
Uefa kommer att starta en utredning med anledning av skandalscenerna som utspelade sig på Stade Velodrome under lördagskvällen, då ryska fans attackerade en läktarsektion, det uppger nyhetsbyrån AP.

Under EM:s inledande dagar har det utbrutits kravaller mellan engelska och ryska supportrar. Polisen har tvingats använda tårgas, upplopp har skakat Marseilles gator – och en engelsk supporter är så allvarligt skadad att personen svävar mellan liv och död. När länderna under lördagskvällen skulle ställas mot varandra i EM-gruppspelet skulle skandalerna fortsätta.

Strax efter slutsignal stormade ryska fans en läktarsektion på ena kortsidan.

Uefa fördömer våldsamheterna i ett pressmeddelande. ”Personer som agerar på ett våldsamt sätt hör inte hemma i fotboll”, skriver de.

Organisationen uppger enligt AFP att Ryssland kommer att straffas för oroligheterna. Uefa anklagar Ryssland och dess supportrar för publikoroligheter, rasistiskt uppträdande och användande av pyroteknik. Disciplinkommittén kommer med sin dom den 14 juni.

Uppgifter från den brittiska tidningen The Sun säger att attacken ska ha skett på signal från en rysk huligan. En bengal ska ha tänds, vilket signalerade att de andra skulle övermanna säkerhetspersonal för att ta sig in på läktarsektionen.

Bildbyråns svenska fotograf Johanna Lundberg stod placerad under den ryska läktarsektionen när oroligheterna började.

– Det första jag såg var att de tände en bengal, en raketbengal som flyger som de skickade iväg över läktaren. Sen började man rusa in på läktarsektionen. Man sprang och slog och sparkade mot det mesta. Folk fick panik av självklara skäl. Det fanns ingen avspärrning mellan den ryska klacken och övriga publiken, det var lätt för dom att ta sig över. Folk började klättra över staket själva och var uppskrämda. Det känns som att de sparkade mot vad som helst, det fanns inget stopp, de skulle bara fram, säger hon till SVT Sport.

En engelsk supporter utanför arenan bekräftar bilden.

– Så snart de gjorde sitt mål började de invadera Englands fans i hörnet. Givetvis sprang de engelska supportrarna och de hade ingenstans att ta vägen. Det var verkligen farligt och det fanns ingen säkerhet, inga fransmän fanns där för att hålla fansen isär. Jag tycker att det säger mycket om hur den här turneringen är organiserad, säger säger han till AP.

Förbunden söker gärningsmännen

Enligt nyhetsbyrån AP ska nu Uefa starta en utredning som kan leda till att länderna bestraffas. Om två år spelas VM i Ryssland, men Rysslands idrottsminister, Vitaly Mutko, säger till AP att deras kommande mästerskap inte kan påverkas av det här.

– Vad har VM 2018 med det här att göra?

Till ryska nyhetstjänst sputniknews.com berättar idrottsministern mer.

– Vad jag har förstått kommer Uefa att bötfälla oss. Fansen agerade på ett oacceptabelt sätt. Vi kommer nu att identifiera och straffa dem alla, säger Vitaly Mutko.

Mark Whittle, talesman för Englands fotbollsförbund (FA):

– FA är väldigt besvikna över de fruktansvärda scenerna som utspelade sig, och vi fördömer naturligtvis sådant beteende. Vi ber den franska polisen att indentifiera de inblandade snabbt, säger Whittle till AP.

35 skadade

Exakt hur många personer som skadades under läktarattacken är ännu oklart. Men enligt den Marseille-baserade tidningen La Provence ska 35 personer ha utsatts för skada, fyra allvarligt.

Under kvällen fortsatte oroligheterna i Marseille. Åtta personer ska ha gripits inne på arenan.

Även i staden Nice har det rapporterats om våldsamheter under lördagskvällen. Sju personer ska uppges ha skadats, när supportrar från Nordirland, Polen och Frankrike drabbades samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer