Spelarna i Roma jublar efter att ha gått vidare i Champions League före Barcelona på bortamål. Foto: Bildbyrån

Uefa utreder bortamålsregeln

Uppdaterad
Publicerad

Bortamålsregeln i Uefas turneringar borde tas bort.

I alla fall enligt de europeiska topptränarna. Nu öppnar Uefa för att utreda frågan.

Flera av de största fotbollstränarna i Europa vill förändra bortamålsregeln. Något de kom överens om vid ett årligt möte i schweiziska Nyon, där bland annat Massimiliano Allegri (Juventus), José Mourinho (Manchester United) och Julen Lopetegui (Real Madrid) deltog.

Regeln har funnits sedan 1965 och används bland annat i Champions League. Den går ut på att det lag som har gjort flest bortamål vid oavgjort resultat efter två matcher, går vidare till nästa omgång.

– Tränarna tycker inte att det är lika svårt att göra mål på bortaplan som förr i tiden. Därför tycker de att regeln ska ses över och det är det vi kommer att göra, säger Uefas vice generalsekretare Giorgio Marchetti.

– De anser att situationen i fotbollen har förändrats, och att vikten av bortamål inte är samma som för många år sedan då regeln introducerades, säger Marchetti.

Transferfönstret var en annan punkt som diskuterades. Enligt Marchetti vill tränarna att fler ska följa England och Italiens exempel, och stänga fönstret innan ligan drar i gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.