Dyraste affären någonsin i hamn – PSG bekräftar Neymar Foto: PSG/Bildbyrån

Uefa utreder PSG efter värvningarna

Uppdaterad
Publicerad

PSG värvade superstjärnan Neymar och jättetalangen Kylian Mpabbé för miljardbelopp.

Nu har Uefa startat en utredning för att se om man brutit mot de ekonomiska reglerna.

”Vi ska noggrant utvärdera all dokumentation”, skriver man i ett uttalande.

Miljarderna det kostade att värva den brasilianska superstjärnan från Barcelona och lånet med köpobligation på rivalen Monacos stora framtidsnamn är det som fått Uefa att agera.

”Undersökningen kommer att fokusera på om klubben följt reglerna angående plus-minus-kravet, speciellt i ljuset av deras senaste transferaktivitet”, skriver man.

PSG har under sommaren värvat för drygt fyra miljarder kronor.

”Det är avgörande”

Den franska jätten kommer noggrant att utredas under de närmaste månaderna av Uefas undersökningskommitté som vill titta på alla dokument i de båda fallen. En klubb inte får dra på sig för stora skulder (30 miljoner euro, motsvarande 285 miljoner kronor, för 2015–16, 2016–17 och 2017–18).

”Uefa anser att Financial Fair Play är en avgörande styrningsmekanism som ska säkerställa den finansiella stabiliteten hos europeisk klubbfotboll”, fortsätter man.

Skulle PSG fällas kan man hotas av allt ifrån böter, poängavdrag eller uteslutning ur Uefas tävlingar.

PSG: ”Förvånade”

Fransmännen svarade under fredagskvällen på Uefas granskning.

”Klubben är förvånad över ett sånt beslut, eftersom Uefas Financial Fair Play teams hållits informerade om effekten av alla övergångar gällande spelarövergångar den här sommaren trots att man inte var tvungen att göra det”, skrev man i ett uttalande.

Bakgrund: Tidigare straff

 I maj 2014 straffades PSG för att ha brutit mot Financial Fair Play. Klubbens underskott var större än motsvarande 500 miljoner kronor säsongerna 2011–12 och 2012–13.

Då blev straffet en halv miljard kronor i böter, reducerad Champions League-trupp – från 25 till 21 spelare – och ett värvningstak på 500 miljoner kronor. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.