Uefas ordförande Aleksander Ceferin är skeptisk till VAR. Foto: Bildbyrån

Uefas ordförande kritisk mot VAR: ”Finns många frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen har förändrats för mycket och för snabbt sedan VAR-teknologin infördes.

Det anser Uefa-basen Aleksander Ceferin. Samtidigt påpekar han att systemet är här för att stanna.

–Vi behöver göra det klarare, snabbare och med mindre inverkan, säger han.

Ceferin – och många med honom – oroas över att videogranskningen har ändrat fotbollens karaktär.

– Fotbollen förändras och vi är rädda för att den förändras för mycket. Fotbollen behöver oförutsägbarhet eftersom spelare gör misstag och det är domarna på planen som ska ta ansvaret, inte några personer gömda i en bil eller en byggnad 50 mil från arenan. Jag kan stå ut med att domare är människor som gör misstag, men när teknologin gör misstag – då är det ett problem, säger Ceferin.

”Det finns många frågor”

Europeiska fotbollsförbundets ordförande är inte emot VAR, men tycker att det har gått för långt när videodomarna lägger rutnät på bildskärmen och underkänner mål för att en spelares tå eller armhåla är offside.

Tolkningen av handsregeln och hur långt tillbaka en händelse ska granskas har också varit återkommande samtalsämnen sedan VAR infördes.

– Kollar vi fem minuter eller 15 minuter? Tidigare sade aldrig en domare att man skulle gå tillbaka till ett regelbrott som hänt sju minuter tidigare, raljerar Ceferin.

– Vi vet fortfarande inte vad som är hands eller inte hands. Det finns många frågor, säger Uefas ordförande.

ARKIV: Allsvenska klubbarnas företrädare om VAR: ”Ett vägskäl” (22 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.