Umeå IK tillbaka i damallsvenskan

Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan. Då man hemmaslog BP med hela 6-2, efter tre mål på de inledande tio minuterna, så stod det klart att sejouren nere i elitettan bara blev en säsong.

– Det känns jätteskönt och roligt. Det var en rolig match att spela, säger den 34-åriga lagkaptenen Lisa Dahlkvist till SVT Sport.

Det blev en riktig drömstart för Umeå IK. Redan i den andra minuten satte Olivia Holm 1-0 snyggt efter hörna och bara två minuter senare fyllde stjärnan Lisa Dahlkvist på med ett straffmål.

Umeå hade ytterligare ett par riktigt bra målchanser innan Monica Jusu Bah satte 3-0 i den nionde minuten. Tre mål under de tio första minuterna.

– Vi fick en väldigt skön start. Det gick bara av farten och vi fick tre snabba mål, säger Dahlkvist.

BP reducerade

Med en dryg halvtimme spelad reducerade BP genom Mathilda Johansson Prakt efter slarv av Umeåmålvakten Hanna Kohl.

Men då svarade Umeå direkt. Vilma Koivisto satte 4-1 genom ett vackert distansskott.

Strax efter paus reducerade BP igen då Klara Andrup hittade krysset från utanför straffområdet. Men Umeå tänkte inte släppa in gästerna i matchen. Direkt efter kom 5-2 då Jusu Bah vek in från högerkanten.

”Euforisk känsla

Det sista som hände i matchen var att Umeå gjorde 6-2 genom Alexandra Sandström och sedan fick laget fira sitt avancemang. Hela laget sprang in på planen och firade tillsammans med hemmapubliken.

– Euforisk känsla att få säkra en plats i allsvenskan så här tidigt – och med en kanonmatch, säger assisterande tränaren André Ghanbari till SVT Sport.

Dahlkvist lyfter upp Ghanbari speciellt.

– Han förtjänar att hyllas. Han har hjälpt laget att ta kliv offensivt, säger hon.

UIK spelade i damallsvenskan så sent som i fjol, men då slutade man näst sist och åkte ur. Den här säsongen går tre lag direkt upp till damallsvenskan. Fyra omgångar återstår av elitettan.

KLIPP: Här sätter Vilma Koivisto ett riktigt drömmål (9 oktober 2021)