Dahlberg yngste debutanten – slog Ronnie Hellström

Uppdaterad
Publicerad

Yngst någonsin. Före Ronnie Hellström.

IFK Göteborgs 18-årige målvakt Pontus Dahlberg skrev historia mot Estland.

– Det är klart att det är en speciell känsla, säger han till SVT Sport.

Ingen annan målvakt har spelat en A-landskamp så ung. Pontus Dahlberg var 18 år, 11 månader och 17 dagar vid debuten och tog sig förbi både Fritiof Rudin och legendaren Ronnie Hellström som båda debuterade vid 19 år och fem månader.

Något som uppmärksammades av SvenskaFans.

Herrlandslaget i fotboll

– Det är otroligt roligt att ha gjort debuten. Det är något man har drömt om. Det är klart att det är en speciell känsla, säger han till SVT Sport.

Målvakten sågs som ett utropstecken i allsvenskan efter 29 av 30 matcher från start, blivit prisad som årets nykomling och spelat med U21-landslaget.

På vinterturnén i Abu Dhabi släppte han en boll förbi sig mot Estland i 1-1-matchen. Men han kommer nog få chansen att göra fler räddningar framöver.

Tanken från början var att Häcken-målvakten Peter Abrahamsson skulle ha stått senast, men fick lämna återbud efter en ryggskada. Målvakten drömmer redan nu stort om framtiden.

– Det är klart att det är en dröm att vara med i ett VM. Det tror jag att varje fotbollsspelare drömmer om, säger Pontus Dahlberg.

Fakta: Sveriges yngsta målvakter som debuterade i A-landslaget

1. Pontus Dahlberg. 18 år, elva månader, 17 dagar

2. Fritiof Rudin, 19 år, fem månader, nio dagar

3. Ronnie Hellström, 19 år, fem månader, tio dagar

Källa: Tipselit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet