Foto: Bildbyrån

Supporterunion kräver Björn Erikssons avgång: ”Detta är skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer nu mot Riksidrottsförbundets chef Björn Eriksson.

Svenska Fotbollssupporterunionen kräver hans avgång efter uppgiterna om att han suttit på dubbla stolar.

– Vi ser det som oerhört problematiskt och det går emot föreningsdemokratin, säger ordförande Sofia Bohlin till SVT Sport.

Det har stormat i svensk fotboll när polisen bestämt sig för hårdare tag mot supportrar. Bakom handlingsplanen står en överenskommelse mellan Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och rikspolischefen Anders Thornberg.

Nu uppger Expressen att Eriksson också har ett förflutet som lobbyist för privata vaktbolag. Mellan 2013 och 2019 var han ordförande i lobbygruppen ”Säkerhetsbranschen” – en organisation som jobbar för att privata vaktbolag ska ersätta polisens jobb i olika sammanhang.

Svenskt Elitfotboll, Sef, ser kritiskt på Erikssons dubbla uppdrag.

– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, till Expressen.

”Förtroendet är förbrukat”

Nu vill man se en utredning av ärendet och man får stöd av SFSU som både kräver Erikssons avgång och en utredning.

”Detta är skamligt... SFSU anser att förtroendet för Björn Eriksson är förbrukat”, skriver man i ett uttalande.

Ordförande Sofia Bohlin utvecklar för SVT Sport.

– Vi ser det som otroligt problematiskt att den person som har det mest hedersfulla uppdraget, att företräda idrottsrörelsen, har agerat på ett sätt där man inte satt ett specialförbund som i fotbollen främst, utan uppdrag för en privat aktör och som privatperson eftersom han blivit avlönad för det, säger ordförande Sofia Bohlin till SVT Sport.

Hur är samtalsklimatet nu annars med polisen efter alla turer?

– Vi har ingen dialog med polisen från supporterhåll. Vi fortsätter att önska det, bjuda in till dialog och hoppas på att det ger resultat snart. Ska vi hitta en positiv utveckling måste vi kunna prata med varandra, säger Sofia Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.