Det ryska landslaget under träning i Rio de Janeiro vid herrfotbolls-VM 2014. Foto: TT

Uppgift: Ryska VM-laget i herrfotboll dopningsutreds

Uppdaterad
Publicerad

Hela det ryska laget från fotbolls-VM 2014 utreds för dopning av internationella fotbollsförbundet Fifa, enligt uppgift till brittiska Mail on Sunday. Nu har både den biträdande premiärministern och idrottsministern kommenterat uppgifterna.

– Det som skrivs är nonsens. Det har aldrig varit, och kommer aldrig vara, några dopningsproblem inom vår fotboll, säger Rysslands biträdande premiärminister, och ordförande för ryska fotbollsförbundet, Vitalij Mutko enligt nyhetsbyrån Tass.

Tidningen skriver att de 23 spelarna finns med på en lista med över 1.000 idrottare som dopningsutredare tittar närmare på kopplat till senare års ryska dopningsskandal. Spelarna ska ingå på grund av oklarheter kring urintest. Talespersoner från Fifa har enligt tidningen bekräftat att de utreder anklagelserna. 

Confederations Cup

– Vårt lag testas hela tiden, det är dopningstester efter varje match, säger Mutko.

Mutko var tidigare idrottsminister i Ryssland och har anklagats för att vara inblandad i den omfattande dopningen som tidigare bevisats.

Ryssland tog sig inte vidare från gruppspelet i VM 2014, som spelades i Rio de Janeiro i Brasilien. Flera av spelarna från VM i Rio är med i årets Confederation Cup, även kallat för-VM.

Vid OS i Rio de Janeiro i fjol stoppades över 100 ryska idrottare från att tävla, inklusive hela friidrottstruppen. Det skedde sedan den internationella antidopningsbyrån Wadas utredare rapporterat hur statligt sanktionerad dopning förekommit inför flera mästerskap.

Idrottsministern: ”De skriver om aliens”

Mutkos efterträdare på idrottsministerposten Pavel Kolobkov har också uttalat sig. Han ger inte mycket för uppgifterna.

– Det är första gången jag hör om det. Jag har inte fått någon officiell information om dopade ryska spelare, säger han enligt Sport Express.

Vidare jämför han tidningen Mail on Sunday med ryska tabloider, tidningar som han inte litar på.

– Vi har såna tidningar i Ryssland också. De kan skriva nyheter om aliens. Jag har inte fått några officiella uppgifter, säger Kolobkov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet