Officiellt: Kim Källström lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Kim Källström bryter sitt kontrakt med Djurgården och lägger av med fotboll. Det berättar han på en presskonferens i dag.

– Jag känner att jag är färdig, att jag saknar kraften och energin, säger Källström.

I vintras skrev han på för Djurgården och som lagkapten ledde han laget till en tredjeplats i allsvenskan det här året, vilket gör att laget är klart för Europaspel.

Nu meddelar Kim Källström, 35, att han lägger skorna på hyllan. Beskedet kom på en presskonferens som klubben kallat till.

”Jag är färdig”

Källström motiverar sitt beslut.

– Jag känner att jag är färdig, att jag uträttat det jag kan på en fotbollsplan. Det är fortfarande kul att spela matcher på helger, men för att orka nå dit måste man göra jobbet hela veckan, och jag känner att jag saknar kraften och energin, säger Källström och fortsätter:

– Jag vill passa på att tacka alla här i Djurgården för ett fantastiskt mottagande. Det har varit en glädje att spela varje match och göra varje träning. Jag vill tacka alla supportrar. Mottagandet jag fick för ett år sedan, när jag kom hit, på Arlanda hade vi nog inte sett i svensk fotboll innan.

Kommer att avtackas

Även sportchef Bosse Andersson uttalar sig.

– Klart att det är känslomässigt att få beskedet att Kim väljer att avsluta karriären. Vi är otroligt stolta att han gör det i blårandiga tröjan i Djurgården. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till Kim, säger Andersson och fortsätter:

– Efter att vi i sista matchen gick till Kalmar, där Kim var en bidragande orsak att vi tog oss dit, inleddes en dialog. Jag lät Kim åka på semester med Jonas Olsson och barnen. När han sedan kom tillbaka satte vi oss ner och det var självklart känslomässigt att han kom hem och meddelade, rakt och ärligt, att han lägger ner karriären. Det har jag stor respekt för.

Källström kommer att avtackas den 8 april, i den allsvenska premiären på Tele2 Arena mot Trelleborgs FF, avspark 15.00.

Kim Källström

Född: 24 augusti 1982 i Sandviken.

Längd: 185 cm.

Vikt: 85 kg.

Klubbar: Sandviken, Partille, Häcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal (lån), Grasshopper, Djurgården.

Landskamper/mål: 131/16.

Landslagsdebut: Finland (0–1) i Växjö i februari 2001.

Meriter: Svensk mästare med Djurgården 2002 och 2003, svensk cupmästare med Djurgården 2002, fransk mästare med Lyon 2007 och 2008, EM-spel 2004, 2008, 2012 och 2016, VM-spel 2006, vald till årets nykomling 2000, stor grabb 2005.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.