Emma Holmgren i Uppsala. Foto: Bildbyrån

Uppsala i praktiken ur damallsvenskan

Uppsala har blott en teoretisk chans att hålla sig kvar i damallsvenskan i fotboll. 0–2-förlusten hemma mot bottenkonkurrenten Växjö innebär i praktiken att Uppsala med största säkerhet åker ur högsta serien, då laget har nio poäng upp till säker mark med tre omgångar kvar att spela.

Det var två bottenlag med motsatta formkurvor under säsongen som gjorde upp på Studenternas IP under lördagseftermiddagen.

IK Uppsala inledde sitt första år i damallsvenskan piggt med hemmaseger mot Djurgården i premiären men har sedan sakta men säkert tappat mark. Till bottenmötet med Växjö kom Uppsala med tio raka förluster och endast totalt sex gjorda mål på de matcherna i bagaget.

Gästerna radade upp förluster från start, nollades framåt nio gånger under sommaren men vände sedan trenden i september och hade inför lördagen vunnit tre av sina fyra senaste seriematcher.

Större självförtroende

När bottenmötet var i gång syntes det tidigt att Växjö hade det bättre självförtroendet och den lite högre farten i passningsspelet i sig och redan efter sex minuter var Växjös yttermittfältare Amanda Johnsson Haahr nära matchens första mål då hon träffade överliggaren bakom Emma Holmgren.

Mål blev det i stället i 27:e minuten då Växjö blottade en av hemmalagets större akilleshälar – försvaret.

Uppsala hade inför matchen släppt in totalt 41 mål, överlägset flest av alla lag den här säsongen.

Nu kunde Växjös Ria Öling springa ifrån sin uppvaktning in mot straffområdet där Signe Holt Andersen väntade vid en lucka vid straffpunkten och relativt ostörd fick avsluta i vänstra hörnet till 1–0.

Sådana chanser får man inte ge Växjös interna skyttedrottning som nu satte sin sjätte fullträff för säsongen.

Fraine höll nollan

I andra halvlek var det ett mer desperat IK Uppsala som rev och slet för att vända matchen och skapa hopp, men Växjös målvakt Katlynn Fraine höll nollan bakåt samtidigt som Amanda Johnsson Haahr till slut fick måljubla efter 2–0 i 86:e minuten.

MER FOTBOLL: Målet som kan ha avgjort guldstriden – tungt poängtapp för Rosengård (17 oktober 2020)