USA:s damlag firar VM-guldet 2019. Foto: TT.

USA:s spelare kräver 647 miljoner i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stämde USA:s damlandslag sitt eget fotbollsförbund för könsdiskriminering.
Nu uppges spelarna kräva motsvarande 647 miljoner kronor i ersättning.
– Det här är själva definitionen av könsdiskriminering, säger damspelarnas talesperson Molly Levinson.

Med fyra VM-guld och fyra OS-guld är USA:s damlandslag i fotboll världens mest framgångsrika.

Men trots nationens dominans upplever sig spelarna i laget könsdiskriminerade av det amerikanska fotbollsförbundet (USSF). Detta eftersom de tjänar mindre än sina manliga kollegor i herrlandslaget, för tillfället rankat 22:a i världen.

I mars förra året fick damlandslaget nog och stämde USSF.

-Vi känner ett ansvar inte bara för vad vi vet att vi förtjänar som idrottare, utan också för vad vi vet är rätt – för våra lagkamrater, framtida lagkamrater, andra kvinnliga idrottare och kvinnor över hela världen, sade landslagsstjärnan Megan Rapinoe efter att stämningsansökan hade lämnats in.

Förbundet svarar

I vår kommer frågan att avgöras i en federal domstol i Los Angeles – och nu framgår det hur mycket pengar som damspelarna kräver i ersättning.

Enligt New York Timtes, som hänvisar till nyhetsbyrån AP, handlar det om 66 miljoner dollar, motsvarande 647 miljoner kronor.

Summan framgår i ett dokument som skickats in till en lokal domstol i Los Angeles.

”Damlandslaget har en annan lönestruktur eftersom spelarna begärde och förhandlade fram ett helt annat avtal än herrlandslaget. De erbjöds, men tackade nej till, en liknande ersättning som männen har”, skriver förbundet i ett uttalande som fortsätter:

”Damerna föredrog ett avtal som innebär betydande fördelar som männen inte har, inklusive garanterad grundlön, sjukförsäkring, betald barnomsorg, mammaledighet och pensionsavtal”.

Olika versioner

Molly Levinson, som är talesperson för landslagsspelarna, ifrågasätter förbundets version.

-I de senaste förhandlingarna har USSF vid upprepade tillfällen sagt att jämlika löner inte har varit ett alternativ oavsett vilken lönestruktur som gäller.

-Oavsett om det handlade om en vänskapsmatch eller tävlingsmatch så erbjöds kvinnorna en sämre lön än sina manliga motsvarigheter. Det här är själva definitionen av könsdiskriminering, och självklart tackade spelarena nej, säger Molly Levinson.

Enligt USSF mottog förbundet nio miljoner dollar, 88 miljoner kronor, från Fifa när USA:s herrlandslag nådde åttondelsfinal i fotbolls-VM 2014.

Damernas VM-guld i Frankrike förra sommaren inbringade fyra miljoner dollar, drygt 39 miljoner kronor, till förbundet.

Bland dokumenten som skickats in till domstolen i Los Angeles finns ett flertal vittnesmål från damlandslaget. Enligt Megan Rapinoe har förbundets representanter vid löneförhandlingarna sagt att ”verkligheten för marknaden är att kvinnor inte förtjänar att ha samma lön som män”.

Rättegången inleds den 5 maj.

ARKIV: Megan Rapinoes mäktiga tal under Fifagalan (23 september, 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Megan Rapinoe höll ett känslosamt tal på galan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer