Sjachtar Donetsk Foto: Bildbyrån

Vädjan: Kasta ut Iran från VM – in med Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sjachtar Donetsk har en tydlig uppmaning till Fifa:

Kasta ut Iran från VM och ta in Ukraina i stället.

Den ukrainska storklubben uppmanar Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att plocka bort Iran från fotbolls-VM i Qatar på grund av landets påstådda militära stöd för den ryska invasionen av Ukraina.

Sergei Palkin, vd i Sjachtar Donetsk, anklagar Iran för att direkt medverka i terroristattackerna på det ukrainska folket.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

”Det här vore ett rättvist beslut och det borde uppmärksamma hela världen på en regim som dödar sina egna människor och som hjälper till att döda ukrainare”, säger Palkin och syftar på de dödliga protesterna i Iran och stödet för Ryssland.

I torsdags sade Vita Huset att USA har bevis för att iranska trupper är involverade på Krim, där trupperna stöttar ryska drönarattacker på ukrainsk infrastruktur och civilbefolkningen.

Kyrylo Budanov, chef för den ukrainska militära underrättelsetjänsten, sade i en intervju på måndagen att ryska styrkor har använt omkring 330 iranska drönare – och att fler har beställts.

Både Ryssland och Iran har nekat till att drönarna som använts har varit byggda i Iran.

Iran spelar den andra matchen i VM i Qatar, mot England den 21 november. Utöver England ställs även Iran mot USA och Wales i gruppspelet.

Ukraina var en match från att nå VM i Qatar, men föll mot Wales med 0–1 i playoff-finalen i somras.

MER FOTBOLL: Fotbollsproffset Douglas Bergqvist om tiden i krigets Ukraina: ”Jag ville beväpna mig” (18 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Mer i ämnet