Foto: TT Nyhetsbyrån

”Utgår ifrån att attacken var riktad mot spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Dortmund kallade sent på tisdagskvällen till en presskonferens till följd av de tre explosioner som detonerade i närheten av Borussia Dortmunds spelarbuss.

– Vi vill inte och tänker inte spekulera i orsakerna bakom explosionerna men vi utgår ifrån att attacken var riktad mot spelarna, säger Gregor Lange polischef i Dortmund.

Polisen konstaterar att tre explosioner, i närheten av Borussia Dortmunds spelarbuss som var i färd att lämna hotellet för att köra mot arenan vid kl 19:15 på tisdagskvällen, detonerade. Man har också hittat en fjärde explosiv anordning, som inte detonerade.

Bussen skakade rejält av explosionerna, brändes på högra sidan och fick ett fönster krossat. En spelare blev skadad, Marc Bartra. Det handlar om en relativt lindrig skada. En representant för klubben meddelade att Bartra blivit opererad i handen för ett brutet ben.

Brev hittat i närheten

En åklagare meddelade under presskonferensen att ett brev hittas i närheten av attentatsplatsen. Informationen i brevet handlar bland annat om vem som tar på sig attacken.

– Jag kan inte ge mer information av taktiska skäl, men äktheten av brevet kontrolleras noggrant just nu. Vi utreder det som ett mordförsök., säger åklagaren Sandra Lücke enligt Bild.

Dortmund-målvakten Roman Bürki satt bredvid spanske mittbacken Marc Bartra i spelarbussen. Han berättade under tisdagen om minuterna i bussen innan polisen kom.

– Efter smällen, så duckade alla i bussen och de som kunde lade sig på golvet. Vi är alla chockade – ingen tänkte på matchen under de minuterna, säger han till Blick.

Matchen spelas på onsdag

Polisen meddelade att matchen kommer att spelas under onsdagskvällen, klockan 18.45. Men att det kommer att bli under stor polisiär närvaro.

– Det kommer att bli en stor och omfattande insats från polisen i morgon, säger Gregor Lange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.