Foto: Bildbyrån

”Vi var tvungna att fatta ett drastiskt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska fotbollsförbundet valde att stänga av Hope Solo i sex månader efter ”fegis”-uttalande mot Sverige i OS.

Avstängningen möttes av kritik – och nu förklarar USA:s förbundskapten det hårda straffet.

”Det är en summa av alla övertramp”, säger Jill Ellis.

Hope Solo stängdes av i sex månader av USA:s fotbollsförbund efter hånet mot det svenska landslaget under OS.  Efter kvartsfinalförlusten mot Sverige kallade hon svenskarna för ”fegisar” och konstaterade att fel lag vunnit matchen.

Det hårda straffet har mötts av kritik, bland annat av det amerikanska spelarfacket och svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

Det är en kritikstorm som nu fått den amerikanska förbundskaptenen Jill Ellis att motivera bestraffningen.

– Över en lång tid har det funnits distraktioner vid sidan av planen. Förbundet har agerat varje gång och vid varje tillfälle har hon fått förklarat för sig att det här måste vara sista gången, säger Ellis enligt Sports Illustrated.

Får spela igen nästa år

Solo stängdes av 30 dagar i början av 2015 efter hennes make Jerramy Stevens gripits misstänkt för rattfylla. Solo befann sig i bilen med maken.

Hon riskerar även att ställas inför rätta för en misstänkt misshandel efter en incident 2014 hemma hos sin syster. Solo hävdar att hon var offer vid ett bråk som uppstod i hemmet.  Tidigare i år avslog en domstol i Washington Solos begäran att undvika rättegång.

Det är med bakgrund av detta som det amerikanska förbundet känt sig manade att ta i med hårdhandskarna enligt Ellis.

– Tråkigt nog var vi tvungna att fatta ett drastiskt beslut efter Hopes uttalanden efter OS-uttåget. Det är inte ett beslut som endast grundat sig i hennes uttalanden efter matchen, utan en summa av alla övertramp som givit vårt program negativ uppmärksamhet, säger Ellis.

Hope Solo kan tidigast tas ut i det amerikanska landslaget i februari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.