Elfsborg. Foto: TT

Viktig seger för Elfsborg i bottenstriden

Viktor Prodell fick chansen på topp – och tog den.

Prodell gjorde första målet när Elfsborg slog Gif Sundsvall med 2–0 och tog tre tunga poäng i bottenstriden.

Det satt långt inne för Elfsborg, som är i ett pressat läge i tabellen. Men ett par minuter efter halvtidsvilan stämde till slut passningsspelet hela vägen fram.

Högeryttern Daniel Gustafsson spelade in längs med mållinjen och Viktor Prodell behövde bara sätta dit foten för att ge sitt lag ledningen.

Prodell, som fick chansen när både Chinedu Obasi och Per Frick var avstängda, hade bara spelat tre matcher från start den här säsongen, men gjorde nu sitt fjärde mål hittills.

En kvart senare ökade dessutom Stefan Ishizaki på till 2–0, sedan Daniel Gustafsson levererat en snarlik passning till. Det räckte till tre tunga poäng för Elfsborg, som därmed skaffade sig lite mer marginal ner till kvalstrecket.

Bortdömt mål

Segern borde alltså ge lite arbetsro för Elfsborgstränaren Jimmy Thelin inför avslutningen, där Elfsborg nu i tur och ordning möter Trelleborg, Dalkurd och Brommapojkarna.

Gif Sundsvall har en stark period bakom sig, inte minst tack vare William Eskelinens målvaktsspel. Men mot Elfsborg sprack sviten. Eskelinen hade hållit nollan i drygt 300 minuter i sträck när Viktor Prodell till slut lyckades få bollen i mål för Elfsborg.

Hallenius mållös

Det såg annars ut som att nollan skulle spricka redan i matchens inledning, men Simon Lundevalls nickmål blev bortdömt för offside. Strax därefter kom dessutom Rami Kaib helt fri framför mål när Eskelinen släppte en retur, men sköt utanför.

Främsta hotet framåt för Sundsvall var som vanligt Linus Hallenius, som var tillbaka från start efter problem med en mag- och ljumskskada. Skytteligatvåan lyckades dock inte svara Häckenstjärnan Paulinho – tvåmålsskytt tidigare på söndagen – utan fick lämna Borås mållös.

I stället var Simon Lundevall nära att öka på Elfsborgssegern i slutminuterna, men prickade stolpen.