Banusic petas – U23-stjärna får chansen

Uppdaterad
Publicerad

Det var många väntade namn i VM-kvaltruppen men också några skrällar.

U23-stjärnan Anna Anvegård får chansen i a-landslaget och Marija Banusic petas.

– Vi tycker inte hon har varit tillräckligt bra, säger Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Eskilstunas Loreta Kullashi är en av de som får chansen tillsammans med Anna Anvegård som gjort tre mål på fem matcher för Växjö.

– Det är en spelare som gjort väldigt mycket mål i elitettan och visat att hon håller den nivån i Växjö. Hon har gjort tre mål och är alltid inblandad i farligheter. Man kan prata mycket om hennes offensiva kvaltiteter, men kraven i landslaget handlar också om det defensiva jobbet. Hon är bra i det första försvarsspelet runt omkring motståndarnas straffområde, säger Peter Gerhardsson om Anvegård.

Damlandslaget i fotboll

Banusic petad

Någon som saknas är Linköpings Marija Banusic.

– Det är en konkurrenssituation och det handlar om prestation. Maria var med i Ungern senast och inte innan. Kullashi och Anvegård går före i det här fallet. Linköping har haft det lite tungt och hon har inte spelat. Någonstans måste du få kontinuitet  och vara ordiniare. Det är kopplat till prestation som vi inte tycker har varit tillräckligt bra.

Seger frisk

Caroline Seger har gjort en stark vår i Rosengård efter comebacken där. Något som Peter Gerhardsson inte missat.

– Hon stod över senast på grund av en ryggskada (i damallsvenskan), men det är ingen fara med henne. Hon har varit en av allsvenskans bästa spelare under våren och ser väldigt pigg och bra ut. Någon tidning skrev att åldersmässigt såg hon ut som 22 och det gjorde hon på planen, säger Peter Gerhardsson.

Fakta: Landslagstruppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg.

Backar:

Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Eskilstuna, Anna Oskarsson, Linköping, Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, do, Mia Carlsson, Kristianstad.

Mittfält och anfall:

Hanna Folkesson, Rosengård, Caroline Seger, do, Kosovare Asllani, Linköping, Stina Blackstenius, Montpellier, Sofia Jakobsson, do, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Loreta Kullashi, do, Fridolina Rolfö, Bayern München, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, do, Julia Roddar, do, Anna Anvegård, Växjö.

Fakta: Sveriges matcher i VM-kvalet

19 september 2017: Kroatien (borta), 2–0.

20 oktober 2017: Danmark (hemma), 3–0 (walkover).

24 oktober 2017: Ungern (h), 5–0.

5 april: Ungern (b), 4–1.

7 juni: Kroatien (h, Göteborg).

12 juni: Ukraina (b).

30 augusti: Ukraina (h, Göteborg).

4 september: Danmark (b).

Fakta: Kvaltabell, grupp 4

1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng (+13 i målskillnad).

2) Danmark, 4, 9 (+7).

3) Ukraina, 4, 7 (+3).

4) Ungern, 6, 4 (-12).

4) Kroatien, 6, 2 (-11).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan får chansen att spela playoff om en VM-plats, om nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet