Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer blir statyer. Foto: TT

VM-stjärnor blir statyer: ”Otroligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av Sveriges största fotbollsstjärnor avbildas i cement. Avbilderna är en del av en jämställdhetskampanj och avtäcks i samband med VM-genrepet mot Sydkorea på fredag i Göteborg.

– Vi visar vilka starka kvinnor vi har och vilka förebilder som finns, säger landslagskaptenen Caroline Seger.

Seger, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani är utvalda till kampanjen som ingår i initiativet Fotboll Forevher – ett samarbete mellan Svenska fotbollförbundet och en samarbetspartner – där de fyra landslagsspelarna har avbildats i naturlig storlek. Syftet är att ge damfotbollen större utrymme.

Statyerna är gjorda i cement och har framställts av en 3D-skrivare, och avtäckandet sker vid Gamla Ullevi i Göteborg på fredag, inför VM-genrepet mot Sydkorea. Sedan ska cementkvartetten åka på turné i Sverige – först till Friends arena den 7 juni, när herrlandslaget spelar EM-kval mot Malta, och sedan vidare till spelarnas hemorter resten av sommaren.

Damlandslaget i fotboll

Caroline Seger 2.0 ska stå på Kungstorget i Helsingborg.

– Som liten flicka var det kanske inte det första man vaknade upp och kände, att ”fy fan, en dag ska jag bli en avbild”. Det har saknats och man måste förstå hur stort det här är. Det handlar om att visa hela Sverige att det krävs att vi är jämställda inom idrotten, och att vi visar vilka starka kvinnor vi har och vilka förebilder som finns, säger Caroline Seger till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet