Gianni Infantino, Fifas ordförande. Foto: Bildbyrån

Wada vill att Fifa agerar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Wada rekommenderat att samtliga ryska idrottare stoppas från OS i Rio kommer nu uppmaningen att Fifa också ska agera.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko är ett namn som figurerar i den rapport antidopningsbyrån Wada presenterat. Mutko sitter i det internationella fotbollsförbundet Fifas styrelse och är ordförande i det ryska fotbollsförbundet.

Enligt rapporten ska Vitalij Mutko ha dolt ett dopningsfall gällande en utländsk spelare i den ryska ligan. Enligt professor Richard McLaren som ansvarat för utredningen är det ”omöjligt att Mutko inte kände till den systematiska dopningen”.

Nu vill Wada att Fifas etiska kommitté undersöker Mutkos inblandning.

Begär alla detaljer

Enligt Skysports.com har FIFA tagit emot informationen men sagt att den etiska kommittén är självständig och ”bara den kan besluta vilka åtgärder som ska vidtas i denna fråga”.

”Fifa kommer att begära alla detaljer av Wada och när Fifa erhåller denna information kommer det att tas lämpliga nästa steg”, fortsätter Fifa enligt Skysports.

President Vladimir Putin har sagt att de som namngivits i rapporten ska stängas av tills utredningen är klar. Enligt Reuters har den ställföreträdande idrottsministern Jurij Nagornik – som är omnämnd i Wada-rapporten – redan blivit avstängd.

I rapporten finns elva fotbollsrelaterade fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.