Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Vart är IFK Göteborg på väg?”

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla ”På spåret–frågan” – en gång myntad av blåvita supportern Ingvar Oldsberg skulle idag även gälla dennes och många andras kära IFK Göteborg.

De här raderna skrivs ett par dagar dagen efter förlustmatchen mot AIK på Friends Arena och ytterligare en tid efter hemmaförlusten mot Östersund.

Två matcher som mer än tydligt visar hur distanserade IFK är som topplag i allsvenskan. Allvaret smyger sig inte på – det är redan här.

• Utan ordinarie ordförande.

• Utan tränare för 2018.

• Utan bredd och spets på spelartrupp för ett topplag.

• Utan ekonomiska muskler.

Ovanstående punkter är en tung belastning när skutan (hangarfartyget) ska vändas. Det är av absolut nödvändighet för IFK Göteborgs styrelse (de som fortfarande är kvar) som har mental ork att ta tag i problemen tillsammans, inte bara hänvisa till en ensam sportchef.

Thomas Wernerson på den tiden han vaktade målet i Blåvitt. Här flankerad av Håkan Sandberg och Stig Fredriksson. Foto: Bildbyrån

”Akuta och livsviktiga uppgifter”

Ny ordförande väljs på årsmötet i mars 2018. Det innebär att den punkten får inte sin lösning förrän då. Till dess får vice ordförande och andra med ork och kunskap fylla luckan.

Hur mycket än Frank Andersson säger att han jobbar kvar till dess är det förståeligt att engagemanget och viljan ebbat ut.

Desto mer akuta och livsviktiga är de omedelbara uppgifterna inför 2018. Tränare, spelartrupp ska spikas och det snart.Detta kan inte lösas förrän frågan om ekonomin är löst.

Den kan inte lösas förrän nyckelfrågan om IFK:s inriktning först ställts och därefter besvarats.

Stig Fredriksson, Roland Nilsson, Glenn Hysén, Magnus Johansson och Thomas Wernerson jublar efter att ha tagit hem UEFA Cup titeln för andra gången i historien, efter att ha spelat 1-1 borta mot Dundee United i den andra UEFA Cup finalen i Dundee, Skottland 19 maj 1987. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Hur man använder använder pengarna bör diskuteras”

IFK:s intäkter från publik, sponsorer, reklam och TV är inte mycket mindre än för klubbar som man säger sig vilja konkurrera med. Jag talar nu om allsvenskan och Sverige. Det gäller att lyckas där innan man över huvud taget nämner ordet Europa.

Alltså är det hur man använder pengarna som bör diskuteras.

Det första frågan bör vara: Vilken ska vara IFK:s primära roll i svensk fotboll ?

Sedan kan man fortsätta att fundera på om:

IFK Göteborg ska vara ett av Sveriges bästa elitlag?

IFK Göteborg ska utbilda egna elitspelare genom sin akademi?

IFK Göteborg ska vara en av landets bästa breddföreningar?

IFK Göteborg ska vara en förening som driver skolor?

IFK Göteborg ska vara en förening som driver sociala projekt?

Vill IFK Göteborg svara ”ja” ovanstående frågor är nästa:

Räcker intäkterna till all verksamhet och all den administration den kräver?

Svaret verkar i dagsläget utan tvekan vara nej.

För mig kan IFK liknas vid ett tåg.

A-laget är loket och övriga verksamheter är vagnar som hakar på. Loket genererar kraft och intäkter och är det varumärke som övriga har glädje och nytta utav.

Levererar inte a-laget resultat så minskar publik, intäkter, sponsorer med mera. Färre unga spelare vill komma till akademien och övriga verksamheter tappar i dragningskraft.

Du kan ha världens bästa träningsanläggning, stor organisation, bra programblad, fin hemsida, entusiastisk speaker, berömvärt match arrangemang, sponsorarrangemang –  men vinner inte a-laget på veckans match är allt skit ändå.

Alltså behöver a-laget idag prioriteras när budget ska läggas. IFK Göteborg måste få fart på loket, annars äventyras framfarten för hela tåget. Om sedan loket i framtiden kan eller ska dra så många vagnar är en större fråga.

Borde ta efter Manchester United

Vid ett besök hos Manchester United på Old Trafford berättade Sir Bobby Charlton att de fotbollsrelaterade frågorna alltid behandlades först på styrelsemötena. Sedan togs de mer affärsrelaterade frågorna och hur man skulle få intäkter för att klara av att vara den toppklubb man var och är.

Något liknande tror jag skulle behövas hos IFK Göteborg anno 2017 och framöver.

Utan att ha den insyn som en gång fanns känns det som att det är så mycket i görningen att det fotbollsmässiga och representationslaget inte alltid kommer i första hand. Finns den fotbollsmässiga kompetensen i styrelsen eller förlitar man sig på att sportchef ska orka att bära allt ansvar?

IFK Göteborg är en fotbollsförening – inget företag

IFK Göteborg är fortfarande en fotbollsförening och inget företag. Det behövs stöttning och engagemang från styrelsen även i de dagliga frågorna. Det finns inte utrymme i en idrottsförening att ha så många anställda att styrelseledamöterna bara ses på mötena och besluta för att sedermera delegera till personalen. Så ser inte den ekonomiska verkligheten ut i idrottsföreningarna idag.

”IFK:s rykte börjar naggas i kanten”

IFK har under en lång tid varit en av Sveriges största och mest framgångsrika elitfotbollsklubbar. Rykte och förtroende börjar naggas i kanten och en vändning måste komma inom en snar framtid för att framgångsperioden ska fortsätta.

Ge i första hand loket i föreningen den kraft det behöver så kommer vagnarna att få mer fart också. För vagnarna orkar inte putta på loket om det stannar av.

Eller för att travestera Sally ”det går inte att bromsa sig upp för en backe”.

Thomas Wernerson

Thomas Wernerson är sedan 1998 en av SVT:s fotbollsexperter.

Han var tidigare klubbdirektör och tränare i IFK Göteborg och som målvakt i klubben har han bland annat två UEFA-cupsegrar och fyra SM-guld.

Han vann premiärupplagan av frågetävlingen På Spåret tillsammans med Lennart Hoa Hoa Dahlgren 1987

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.