WHO-oro efter Napoli-fansens cupfirande

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags kväll vann Napoli den italienska cupen.

Då struntade supportrarna i att följa råden om social distansering.

Nu uttrycker WHO oro.

– Just nu har vi inte råd med det här, säger organisationens vice generaldirektör Ranieri Guerra.

Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset. Över 30 000 personer har dött av det.

Men den senaste tiden har utvecklingen varit positiv, och fotbollen är nu igång igen.

Corona och idrott

Stort firande i Neapel

I onsdags spelades finalen av den italienska cupen, och då vann Napoli klubbens första titel på sex år. Det firades rejält i Neapel, där tusentals personer samlades på stan.

En som har sett bilderna från firandet är Världshälsoorganisationen WHO:s vice generaldirektör Ranieri Guerra, som inte gillade det han såg.

– Just nu har vi inte råd med det här. Men som tur var skedde det i Neapel, där guvernören och borgmästaren har har vidtagit strikta åtgärder, så förekomsten av viruset är lägre än någon annanstans. Men det gör ont att se dessa bilder. Jag minns hur mycket Atalanta-matchen påverkade spridningen i Lombardiet i början av epidemin och orsakade mängder av infektioner, säger han, enligt Gazzetta dello Sport, och fortsätter:

– Jag vill inte att det ska upprepas nu.

Atalanta-matchen som Guerra syftar på är Champions League-matchen mellan Atalanta och Valencia den 20 februari. Matchen spelades inför 40 000 åskådare på San Siro i Milano, och har i efterhand beskrivits som en ”biologisk bomb”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet