Claudio Leal, t.v., tillsammans med Joshua Wicks. Foto: BILDBYRÅN

Tränaren: ”Vi kommer inte att kasta ut Wicks på gatan”

Publicerad

Sirius-målvakten Joshua Wicks är avstängd efter att ha testat positivt för kokain vid en dopningskontroll. Men han tillhör alltjämt klubben och något kontrakt har inte rivits. – Vi som förening kommer inte att kasta ut honom på gatan, säger Sirius player manager Claudio Leal till SVT Sport.

Leal – som även agerar målvaktstränare i klubben och just nu lär upp Karim Fegrouch för att bli målvaktstränare – är den ledare inom klubben som står närmast Wicks.

Han har således haft kontakt med amerikanen efter att Wicks stängdes av.

– Joshua mår skit rent ut sagt. Han mår inte bra. Han är väldigt ångerfull och väldigt, väldigt ledsen.

– Jag hade kontakt med honom direkt efter matchen (mot Häcken reds. anm.) och ett par timmar efter matchen. Vi pratade mycket om livet, om människan Wicks. Han har fått kämpa under hela sitt liv och nu är han nere för räkning. Jag sa att han måste fajtas nu, att han måste upp igen.

”Känner att han svikit vår familj”

34-årige Wicks ärende är nu hos Riksidrottsförbundets dopningskommission och han löper stor risk att straffas med två års avstängning. Något som innebär ett dråpslag för karriären.

– Han kallar oss sin familj. Han känner att det enda positiva i hans liv har varit fotbollen... har varit handskarna, och nu är det borta. Det är så han uttrycker sig. Och då är han väldigt ångerfull, det är mycket känslor involverat i det här.

I och med Wicks avstängning råder stor målvaktskris i Sirius, som senast fick kasta in tränarlärlingen Fegrouch mot Häcken.

– Joshua känner att han har svikit vår familj. Framförallt sina närmaste vänner, det är laget. Det är så han uttrycker sig och känner. Han är frustrerad och väldigt ledsen.

”Fortfarande vår spelare”

På torsdagens presskonferensen meddelade ordförande Ove Sjöblom att konsekvensen skulle bli att Wicks så småningom sparkas av klubben – ett uttalande han i en intervju med P4 Uppland backade något ifrån.

Även Leal är inne på det senare spåret.

– Vi som förening kommer inte att kasta ut honom på gatan. Vi tänker ta vårt ansvar som arbetsgivare och vi kommer att vara ett stöd för honom. Men jag som representant för klubben kan inte lägga mig i vad han gör nu. Det är han som måste bestämma hur han vill gå vidare med det här.

– Han är fortfarande vår spelare. Fram till att något annat är sagt eller att jag får annan information från föreningen så betraktar jag honom som en av oss, säger Leal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer