Zlatan: ”Det här är mitt land nu, inte kungens”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag försöker dela ut glädje, kärlek och min passion för det jag älskar, till mitt folk. För det har blivit mitt land nu inte kungens, det är mitt land”. Så säger en av Sveriges genom tiderna största fotbollsstjärna Zlatan Ibrahimovic som laddar inför EM i Frankrike.

Det är bara några få dagar kvar till Sveriges premiärmatch mot Irland och den svenska landslagskaptenen berättar vad det betyder för honom att dra på sig den blågula tröjan.

– Känslan går inte att beskriva med tanke på att du gör något du är bra på och samtidigt representerar ditt land, det finns inget större. Det sättet jag representerar Sverige på, och att jag får göra det på mitt sätt, det känns otroligt. Och att samtidigt få vara kapten, det går inte att beskriva känslan, säger han.

Fotbolls-EM

”Hoppas de tar chansen de får”

Zlatan som tillhör den äldre generationen i det svenska landslaget, var själv en av dem som kom in i generationsskiftet under Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och gänget redan 2001. Nu har han spelat över 100 landskamper och är veteranen i laget när flera av U21-hjältarna från förra sommaren, kliver in i den svenska A-lagstruppen. Något kaptenen hoppas att se mer av.

– Det är ett stort steg från U21 till A-landslaget och det tar tid att komma in men nu ser vi många som tar för sig allt mer och det är bara kul. De är framtiden. Jag hoppas att det kommer fler underifrån och får sin chans och tar chansen när de väl får den, säger kaptenen.

En av U21-spelarna som tagit plats i startelvan är Oscar Lewicki, vad säger du om honom?

– Han har tagit för sig ordentligt, han har fått ansvar. Han fick chansen och tog den. Nu handlar det om att steppa upp och göra det ännu bättre, det räcker inte med det du har gjort innan utan det är bara att fortsätta och bli ännu bättre.

John Guidetti – vad ser du för potential i honom?

– Jag ser stor potential i honom. Jag känner honom mer nu och har sett mer av honom. Det finns mycket fotboll i honom, han ska bara spela sitt spel på rätt sätt och inte slösa energi på det han inte behöver göra. Att utnyttja sina kvalitéer på rätt sätt sen kommer han dominera precis som alla tror att han kommer göra, säger världssjärnan som själv spelat 15 år för svenska landslaget.

”Vi spelar EM och Danmark kollar på”

Den 13:e juni väntar Sveriges EM-premiär mot Irland och Sveriges grupp, där också Belgien och Italien ingår, är en av EM-slutspelets svåraste grupper.

– Jag tror att om du bara kollar så här på gruppen så är vi inte favoriter att gå vidare, vi kanske är nertippade totalt, men det var vi också mot Danmark (playoff) där hade vi ingen chans – vad hände? Vi får spela EM och de får kolla på oss. Så man ska inte ta ut något i förskott utan, allt kan hända. Allt kan hända. Det gäller att tro på sig själv, jobba hårt och tro på det du gör. Som lag ska vi lyckas, det är det det handlar om, säger en säker anfallsstjärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet