Zlatan under Hamrén – mer än dubbelt så effektiv

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic tog Sverige till EM med sina två mål på Parken, och avslutade kvalet med imponerande 11 mål på 10 matcher. Och jämför man den svenske lagkaptenens målsnitt under Erik Hamrén med under Lagerbäck/Söderberg är skillnaden markant. – Min uppfattning har varit att vi ska göra allt för att få honom att kunna prestera maximalt, säger Erik Hamrén till SVT Sport.

– Jag älskar dig, sa Erik Hamrén till Zlatan efter triumfen mot Danmark. Och i alla fall rent fotbollsmässigt så verkar det som att kärleken är ömsesidig.

Erik Hamrén har kritiserats för mycket under sin tid som förbundskapten, en sak som han dock har fått beröm för är att han redan från början av sin tid som förbundskapten fick igång Zlatan i landslaget, och en närmare titt på statistiken bevisar verkligen att så är fallet.

EM-kval fotboll

Dubbelt så effektiv med Hamrén

Under Lagerbäck/Söderberg spelade Zlatan 59 matcher och stod för 22 mål, det ger ett målsnitt på 0,37. Under Hamrén har Zlatan spelat 49 matcher och gjort imponerande 40 mål och har ett mer än dubbelt så högt målsnitt, 0,82.

– Det var något som jag tänkte på i början av min tid som förbundskapten, att få ut max av en världsspelare som honom. Zlatan tar mycket ansvar och ger mycket till laget, och det ger laget tillbaka till honom, säger Hamrén till SVT Sport.

Sjätte bäst i Europa

Zlatans två mål mot Danmark tog honom upp på totalt 62 mål i landslaget, en siffra som står sig väl även internationellt. Den målskörden gör att han är blott den sjätte spelaren som gjort över 60 mål i ett europeiskt landslag, de övriga är:

Ferenc Puskás (84, Ungern) Sándor Kocsis (75, Ungern) Miroslav Klose (71, Tyskland) Gerd Müller (68, Tyskland) Robbie Keane (67, Irland).

Zlatan under Lagerbäck/Söderberg vs Hamrén

Lars Lagerbäck/Tommy Söderberg

Matcher: 59

Vinster: 25

Oavgjorda: 20

Förluster: 14

Mål: 22

Målsnitt: 0,37

Erik Hamrén

Matcher: 49

Vinster: 28

Oavgjorda: 7

Förluster: 14

Mål: 40

Målsnitt: 0,82

Källa: Infostrada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet