Foto: BILDBYRÅN

Zola: ”Helt annan sak att möta Sverige utan Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon lottas vilka Sverige får möta i playoff till VM 2018.

Sverige är oseedat vid playoff-lottningen och som mardrömslott i den seedade potten återfinns Italien.

Men Sverige är också en tuff lott för Italien.

– Det är bättre att lottas mot något av de andra tre landslagen, säger den italienske legendaren Gianfranco Zola till SVT Sport.

Vid klockan 14 på tisdagen ska åtta europeiska landslag få veta vilka man möter i playoff-matcherna till VM nästa sommar.

Italien är seedat tillsammans Kroatien, Schweiz och Danmark – alla möjliga motståndare för Janne Andersson och kompani.

VM-kval fotboll

Sverige är oseedat tillsammans med Grekland, Irland och Nordirland.

Och där är alltså Sverige det lag som de seedade lagen vill undvika, menar Gianfranco Zola.

– Om jag ska vara ärlig så hade jag föredragit att undvika Sverige. Sverige är ett landslag som man alltid ska respektera. Det jag är mest nyfiken på är hur Italien kommer till de här matcherna. Förhoppningsvis slipper vi skador och så får våra spelare lite tid på sig att hitta formen.

Hur passar svenska lag Italien?

– Sverige är ett tufft lag att möta. De är välorganiserade och inte enkla att möta. Hade jag varit förbundskapten hade jag gärna undvikit att lottas mot Sverige.

”En helt annan sak utan Zlatan”

Men statistiken under 2000-talet talar definitivt för Italien inför ett eventuellt dubbelmöte. Italien har vunnit fyra av de fem matcherna, men 1-1-krysset i EM 2004 skickade till slut ut Italien i gruppspelet medan Sverige tog sig vidare tillsammans med Danmark.

– Det finns en stor respekt för det svenska landslaget. Inte bara på grund av det resultatet, utan för att vi vet att det är ett tufft lag. Det är bättre att lottas mot något av de andra tre landslagen.

Men i den där EM-matchen för 13 år sedan var det Zlatan Ibrahimovic som klackade in 1-1-kvitteringen i den 85:e minuten. Han saknas i dagens svenska landslag, och det hade varit tacksamt för Italien i ett eventuellt playoff-möte, menar Zola.

– Om jag ska vara ärlig är det en sak att möta ett Sverige med Zlatan, och en helt annan sak att möta ett Sverige utan Zlatan. Det är så klart en fördel för Sverige att ha honom i laget. Och ska man möta Sverige är det bättre om han inte spelar. Vi talar om en absolut stjärnspelare så det är ingen överraskning att han är saknad i ett svenskt landslag. Han är en inspirerande spelare och det är klart att han är saknad.

Svagheten i italienska laget

Det italienska landslaget må vara det största landslag som tvingats till playoff, men formen under hösten har inte varit bra. Giampiero Venturas landslag avslutade kvalet med en 0-3-förlust mot Spanien, ett kryss hemma mot Makedonien och 1-0-segrar mot Israel respektive Albanien – och löpte faktiskt en risk att bli oseedat i playoff-lottningen.

Zola känner igen mönstret.

– Jag tycker att de gjorde det bra fram till matchen mot Spanien i början av september. Det italienska landslaget är aldrig som bäst i början av säsonger. Det var likadant när jag spelade. Jag minns när vi spelade landskamper i september och det gick aldrig särskilt bra. Att i en sådan period möta ett lag som Spanien är aldrig enkelt. Vi är förstås besvikna när vi måste spela playoff nu.

Han pekar också på en svaghet i Venturas landslag.

– Ventura är en tränare som försöker få sina lag att spela längs marken och hålla bollen inom laget. Hans lag har alltid varit lag som spelar fin fotboll. Jag anser att han försöker göra detsamma nu i landslaget. Han jobbar vidare på den grund som Antonio Conte lagt tidigare. Det finns en nackdel i det.

– Just nu är det italienska landslaget inte särskilt bra på att spela offensiv fotboll – det som Ventura försöker göra. Just nu har vi inte den kvalitet i offensiven som vi haft tidigare. Därför blir Venturas uppgift så mycket svårare.

Gianfranco Zolas landslagskarriär

Gianfranco Zola hade själv en märklig landslagskarriär och spelade endast ett VM. Han fick hoppa in i åttondelsfinalen mot Nigeria i VM i USA 1994 men blev utvisad bara 12 minuter senare efter att Augustin Eguavoen filmat i en närkampssituation med italienaren. En chockad Zola föll på knäna i tårar medan Eguavoen bars ut på bår – men direkt kunde komma in i spel igen. Zola stängdes av två matcher men trots att Italien tog sig till final lyckades han inte ta sig tillbaka in i laget.

I EM två år senare spelade Zola samtliga matcher när Italien åkte ut i gruppspelet. Han avslutade sin landslagskarriär när dåvarande italienska förbundskaptenen Cesare Maldini valde att peta Zola i VM-truppen till Frankrike-VM 1998. Maldini föredrog Alessandro Del Piero och Roberto Baggio i Zolas roll.

Totalt blev det 35 landskamper och tio mål.

Även om landslagskarriären inte blev som han hoppats på blev Zola en legendar i engelska Premier League-klubben Chelsea. Där vann han europeiska cupvinnarcupen, europeiska supercupen, två FA-cuptitlar, ligacuptitel och röstades fram till årets spelare i Premier League under sin debutsäsong i ligan.

Tränarkarriär

Italiens U21-landslag 2006-2008

West Ham 2008-2010

Watford 2012-2013

Cagliari 2014-2015

Al-Arabi 2015-2016

Birmingham 2016-2017

Fakta: Så avgörs playoff

Lottning: Tisdag 17 oktober i Zürich (14.00).

Seedningsgrupp 1: Italien, Kroatien, Danmark och Schweiz.

Seedningsgrupp 2: Sverige, Nordirland, Irland och Grekland.

Så går lottningen till: Indelningen i seedningsgrupper bygger på placeringen på världsrankningen. Lag från den första gruppen lottas mot lag i den andra gruppen.

Får hemmaplan i första matchen: Lottas direkt efter att två nationer, en från varje seedningsgrupp, parats ihop.

Avgörs: Första matchen spelas 9, 10 och 11 november, returer 12, 13, 14.

Till VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar går: Vinnarna i de fyra dubbelmötena. Fler mål på bortplan avgör om det totala resultatet är lika. Om bortamål inte kan sära lagen åt väntar förlängning (2x15 minuter). Även där räknas bortamålsregeln. Vid lika efter förlängning väntar straffsparkar.

Svensk delegation på plats vid lottningen: Förbundskaptenen Janne Andersson, landslagschefen Lars Richt och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand

Fakta: Sveriges möjliga playoff-motståndare

+ Schweiz

Världsrankning: 7.

Främsta meriter: Tre VM-kvartsfinaler (1934, 1938, 1954).

Stjärnor: Granit Xhaka, Haris Seferovic, Stephan Lichtsteiner.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp B på samma poäng som Portugal men med tolv måls sämre målskillnad. Tio matcher resulterade i nio vinster och en förlust. Målskillnad: 23–7.

Främste målskytt i VM-kvalet: Haris Seferovic, 4 mål.

Förbundskapten: Vladimir Petkovic.

+ Italien

Världsrankning: 17.

Främsta meriter: Fyra VM-guld (1934, 1938, 1982, 2006). Ett EM-guld (1968).

Stjärnor: Gianluigi Buffon, Ciro Immobile, Éder.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp G fem poäng bakom Spanien. Tio matcher resulterade i sju vinster, två oavgjorda, en förlust. Målskillnad: 21–8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Ciro Immobile, 6.

Förbundskapten: Gian Piero Ventura.

+ Kroatien

Världsrankning: 18.

Främsta meriter: Ett VM-brons (1998).

Stjärnor: Ivan Rakitic, Luka Modric, Mario Mandzukic.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp I två poäng bakom Island. Tio matcher resulterade i sex vinster, två oavgjorda, två förluster. Målskillnad: 15–4.

Främste målskytt i VM-kvalet: Mario Mandzukic, 5.

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

+ Danmark

Världsrankning: 26.

Främsta meriter: Ett EM-guld (1992).

Stjärnor: Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, Thomas Delaney.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp E fem poäng bakom Polen. Sex vinster, två oavgjorda, två förluster på tio matcher. Målskillnad: 20–8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Christian Eriksen, 8.

Förbundskapten: Åge Hareide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet