Island kämpade sig till heroisk poäng – tung start för Messi

Oavgjort mot Lionel Messis Argentina i landets första VM-match genom tiderna. Island fortsätter att ta fotbollsvärlden med storm. Med ”vulkanen” i ryggen krigade de till sig 1-1 mot stornationen och målvakten Hannes Haldorsson blev nationalhjälte då han räddade Messis straff.

Island inledde piggt och tidigt i matchen hade Birkir Bjarnason ett jätteläge att göra mål, men missade.

– Där borde det ha varit mål, sade SVT Sports expertkommentator Glenn Strömberg.

Men det var Argentina som tog ledningen.

Sergio Aguero tog hand om ett misslyckat skott och drog upp bollen stenhårt bakom Hannes Halldorsson i det isländska målet. Målet kom i den 19:e minuten och var anfallarens första i ett VM-slutspel.

Snabbt efter kvitterade Island då den tidigare Helsingborgsanfallaren Alfred Finnbogason tog vara på en retur av Caballero. Därmed hade Island, som är VM-debutanter, gjort sitt första VM-mål genom tiderna.

Island fortsatte att hålla tillbaka argentinarna som blev mer och mer frustrerade. Strax innan halvtid kunde Island till och med ha tagit ledningen då Gylfi Sigurdsson hade ett dubbelläge.

I den 61:a minuten skadade sig Johann Berg Gudmundsson och var tvungen att bytas ut. In kom Rurik Gislason.

Strax därefter fick Argentina straff, men storstjärnan Messi slog den i perfekt höjd för Halldorsson som räddade.

Sedan gjorde Argentina allt som stod i deras makt för att trycka in en boll, men Island gjorde det de är bäst på – spelade uppoffrande försvarsspel och höll tätt.

I den 81:a minuten hade ett Messi ett bra långskott, men det gick strax utanför och några minuter senare räddade Halldorsson Island än en gång. Den här gången med en magnifik enhandsräddning.

Bollinnehavet stannade på galna 78-22 till Argentinas fördel. De sköt också hela 26 skott. Ihopslagna var startelvorna de äldsta som någonsin ställt upp i en VM-match.