Lozano gör 1–0 för Mexiko. Foto: Bildbyrån

Snabbt Mexiko slog Tyskland

Mexiko chockade fotbollsvärlden och vann med 1-0 mot Tyskland. Målet kom genom Hirving Lozano i den 35:e minuten.

Vrålet visste inga gränser på läktarna, där de grönklädda fansen dominerade. Tysklands förlust var den första av ett europeiskt lag i detta VM.

– Vi spelade som mot Saudiarabien – bara mot en starkare motståndare. Vi vaknade upp för sent och jag förstår inte varför det blev så. Vi fick oss en snyting redan mot Saudiarabien. Nu måste vi vinna två matcher – annars är VM över, sa tyske spelaren Mats Hummels till ZDF.

– Det var ju så att vi inledde dåligt och det är ovanlig situation för oss. Vi måste ta konsekvenserna nu. Turneringen är inte över. Nu måste vi vinna. Vi har aldrig haft ett sådant här läge men vi måste komma ihåg våra styrkor, sa förbundskaptenen Jogi Löw efter förlusten.

De svenskar som trott att Mexiko skulle vara en munsbit för Tyskland. De fick snabbt tänka om.

De grönklädda inledde matchen i högt tempo och visade ingen rädsla i sitt spel. De var snarare snabbare än sin världsmästarmotståndare.

Redan i första minuten fick Mexiko ett bra läge när Cicharito skarvade fram Lozano, som kom till skott nära Neuer i tyska målet. Skottet blockerades i sista sekund. 1-0-målet kom därför inte oförtjänt på något vis. Mexiko hade vid flera tillfällen runnit igenom i djupled.

Hernandez slog en passning genom tyska försvarslinjen som Lozano sprang perfekt på. Mexikanen, till vardags i PSV Eindhoven,  höll inne skottet och lurade tyske försvararen för att avlossa skottet i situationen efter. Bollen gick in vid Manuel Neuers högra stolpe.

Rasande tempo

Janne Andersson lär bäva efter att ha sett den här matchen. Två lag med fart och energi där Mexiko överraskat mest med sin snabbhet i omställningarna. Att Tyskland är bollsäkra är sedan gammalt.

– På kontringarna kunde de gjort fler mål. Vi måste vara glada över att det inte blev värre.  Mexikanerna avslöjade våra svagheter under första halvleken, sa den tyska tv-kanalens expert Oliver Kahn.

Matchen startade i ett rasande tempo och Tyskland fick en bra möjlighet där Timo Werner kom fri till höger och sköt ur svår vinkel.

I 18:e minuten frispelades Javier Hernandez och fick ett gyllene läge att göra 1-0 för Mexiko men mexikanaren, som har gjort 49 mål i landslagströjan, tvekade. Han kom aldrig till skott och tvingades vända om...

Tysk press gav inget

Vid målsituationen i 35:e minuten såg det ett tag ut att upprepas,   en mexikan fri som tvekar att skjuta i förstaläget. Men Lozano var iskall och satte dit ledningsbollen.

Tyskland hade många halvbra möjligheter och Timo Werner såg piggast ut i det tyska laget.  Men det gav inga mål.  Ett snyggt försök av Tyskland  i andra halvlek var när Joshua Kimmich slog till med en cykelspark på en pass av Boateng. Men bollen gick en bra bit över ribban.

Tyskland växte trots allt allt mer in i matchen i andra halvlek. Byggde upp ett bra anfallsspel och kom till många avslut men skotten gick över eller vid sidan målet eller plockades upp av mexikanske Guillermo Ochoa.

En enorm press av de vitklädda. Toni Kroos, Julian Draxler, Mesut Özil och Thomas Müller – alla försökte....men ingen lyckades.

Allra närmast var Julian Brandt i 88:e minuten som avlossade ett skott som tog i yttersidan av stolpen.

Under den tyska anstormningen mot slutet fick Mexiko flera lägen att kontra. Miguel Layún var närmast att göra 2-0 men fick inte till skottet.

– Vi är under tryck nu, utan tvekan. Vi måste ta sex poäng på de kommande två matcherna, sa Toni Kroos.

GUIDE: Så sänds alla VM-matcher