Yussuf Poulsen, längst till höger, blev hjälte för Danmark med matchens enda mål. Foto: Bildbyrån

Poulsen nära bli syndabock – blev Danmarks matchvinnare

Danmark vann sin VM-premiär, nyckelmatchen mot Peru med 1-0. Yussuf Poulsen hade kunnat bli syndabock när han orsakade en straff för Peru men blev matchvinnare med enda målet.

– Det känns mycket bra. Vi visste på förhand att det skulle bli en tuff match. Vi kunde försvara oss efter målet och fick bra kontringslägen som vi hade kunnat förvalta bättre. Det var femte matchen i rad som vi inte släppte in mål. Kasper (Schmeichel) var fantastisk i målet, säger Danmarks norske förbundskapten Åge Hareide i TV4:s sändning.

Efter en knapp timme kom Danmark i en snabb omställning. Tottenhamstjärnan Christian Eriksen skickade fram bollen till Leipzigs Poulsen som fri från vänster sida hittade luckan bredvid Pedro Gallese. En kvart tidigare hade Poulsen varit nära att bli syndabock när han orsakade en straff för Peru.

Strax före pausen blev Perus Christian Cueva upphakad av Yussuf Poulsen men domaren, som var bra placerad, lät spelet gå vidare. Sedan tittade han på VAR och dömde ut en straff. Cueva tog själv hand om straffen men sköt högt över, en riktigt illa slagen straff.

Slutet en kanonad av chanser

Med tio minuter kvar hade inbytte Paolo Guerrero en bra chans men hans klack smet utanför den högra danska stolpen. Ett par minuter senare stack Danmark upp och som vanligt var Christian Eriksen navet. Han spelade in till inbytte Mathias Jörgensen som brände det fina läget. På slutet kom lägena. Jefferson Farfan dundrade från ett fritt läge rätt framifrån men Danmarks målvakt Kasper Schmeichel gjorde en fotparad och fick bort bollen, en jätteräddning. Christian Eriksen kom strax efter helt fri och dundrade iväg ett skott som Gallese räddade.

I den 39:e minuten hade inbytte Lasse Schöne (istället för William Kvist som bars ut på bår med ett befarat brutet revben) ett tungt distansskott som Pedro Gallese fick anstränga sig för att klara i det peruanska målet.

Båda lagen har nyligen mött Sverige och spelat 0-0. Både Danmark och Peru kom till dagens möte med en svit om 15 matcher utan förlust. Danmark är nu uppe i 16 matcher utan förlust medan Perus förlustfria svit bröts.

GUIDE: Så spelas fotbolls-VM