Drömstart för Schweiz – bröt Brasiliens 40-åriga premiärsvit

Brasilien tog ledningen genom ett mycket snyggt långskott av Philippe Coutinho, men i början av andra halvlek kvitterade Schweiz på en nick av Steven Zuber. Därmed bröt schweizarna Brasiliens 40 år långa segersvit i VM-premiärer. Trots det var målskytten inte helt nöjd.

– Det är en mycket skön känsla för oss och för mig som gör min första VM-match. Men det hade förstås känts bättre med tre poäng, säger Zuber till SVT Sport.

I den eflte minuten hade Brasilien sin första målchans. Då var det Paulinho som tog avslut från nära håll, men målvakten Yann Sommer fick en hand på bollen.

Nio minuter senare slog Coutinho till med ett supersnyggt skott från cirka 20 meters avstånd. En rensning från en schweizisk back landade hos brasilianaren som drämde in bollen bakom Sommer.

– Det är Coutinhos favoritsituation. Han gjorde det många gånger i Liverpool och han har gjort det i Barcelona, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Efter målet sänktes tempot rejält och bägge lagen hade ett par halvchanser.

Fem minuter in i andra halvlek fick Schweiz hörna. Xherdan Shaqiri slog den och Zuber nickade in kvitteringen. Brasilianarna protesterade och ville ha frispark för att Zuber knuffade Miranda i ryggen innan han hoppade upp.

I den 73:e minuter klagade Brasilien på domaren César Ramos igen. Då ville de ha straff då anfallaren Gabriel Jesus blev nerriven av Manuel Akanji.

I slutet av matchen hade Brasilien fyra lägen att avgöra. Sommer räddade Neymars och Firminos nick och Mirandas halvvolley gick knappt utanför. Alldeles i slutet var det nära igen, men då rensade en schweizisk spelare nära mållinjen.

– Vi visste att brasilianarna är bra. Vårt fokus var på defensiven och vi kan vara nöjda med att vi spelade bra och aggressivt. Det är ett bra resultat för oss, säger Zuber.

Valon Behrami hyllar laginsatsen.

– Det är ett jättebra lagarbete, visst lite individuella prestationer också, säger han.

Serbien toppar gruppen

I och med krysset toppar Serbien, som tidigare idag vann över Costa Rica med 1-0, grupp E.

Det var alltså första gången Brasilien inte vann sin VM-premiär sedan 1978. Den gången stod Sverige för motståndet och matchen slutade 1-1.

Schweiz goda form höll i sig in i VM och de har nu bara förlorat en av sina 23 senaste matcher.

GUIDE: Så sänds alla VM-matcher