Sepp Blatter anländer till sitt hotell i Moskva. Foto: TT.

Blatter viftar bort kritiken till sitt besök på VM

Uppdaterad
Publicerad

Den skandalomsusade förre Fifa-chefen Sepp Blatter tar lätt på uppståndelsen som följt av att han besöker Ryssland mitt under VM.

– Jag tror inte att Fifa har några problem, säger Blatter.

Den förre Fifa-chefen Sepp Blatter, avstängd från all fotboll till i oktober 2021, har personligen blivit inbjuden till VM av Rysslands president Vladimir Putin som står för alla omkostnader. Blatter ledde det möte som gav Ryssland VM 2010. Nästan alla i Fifas exekutiva kommitté har sedan dess blivit undersökta eller avstängda.

82-åringen, som i går såg Portugal – Marocko, från en Vip-avdelning (separerad från Fifaavdelningen) på Luzjnikistadion i Moskva, ser inga problem med besöket och uppmärksamheten.

– Fifachefen blev personligen informerad av landets president (Putin) och han sa: ”Okej, inget mer, så jag tror inte att de har några problem”, säger Blatter med den inplastade fans-ID-handlingen runt halsen till AP.

”Speciell relation till Infantino”

Nuvarande Fifa-chefen Gianni Infantino och Blatter kommer från grannstäder i samma region i Schweiz. Blatter uttrycker sig kryptiskt om relationen.

– Jag har en speciell relation med Gianni Infantino, vilket innebär att vi inte pratar, säger Blatter.

Blatter, som gör sitt första publika framträdande utanför Schweiz sedan i juli 2015, hade ett privat lättsamt samtal på tyska med Putin under onsdagskvällen eskorterad dit av Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko som stängts av på livstid av IOK och hoppade av sitt uppdrag som ordförande i Rysslands fotbollsförbund i slutet av förra året. Han var en av nyckelpersonerna i den statsstödda ryska dopningen, enligt McLaren-rapporten.

– Vi pratade om fotboll och den fina starten av turneringen, säger Blatter som trivs med att vara som ett vanligt fan under matcherna.

– Det är bra att vara ett fan, funderar Blatter.

Han ska stanna i Ryssland till och med fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.