Kevin De Bruyne sköt Belgien till semi, vill nu föra laget till final. Foto: TT

Ska skapa oreda i Frankrike: ”Min roll förändras hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Kevin De Bruyne står inför sitt livs viktigaste match. Om Belgien vinner blir det landets första VM-final någonsin. I vägen för detta står Frankrike, en motståndare med stoltare VM-historia. Men vem tänker på historia när du har en roll att spela?

Det kan kallas ett derby. Det skulle på förhand också kunna kallas en final. Frankrike mot Belgien.

Det är svårt att utnämna en favorit i matchen, men av tidigare erfarenheter att döma, har Frankrike ändå en liten fördel. Belgien har nämligen redan tangerat sitt bästa VM-resultat någonsin, en semifinal 1986.

Men det Belgien som i kväll kliver in på gräset i St: Petersburg är inte det samma som tidigare.

”Tror att vi kan vinna VM”

– Vi har arbetat tillsammans som ett lag i sju, åtta år. Tränaren har fått oss att tro på att vi verkligen kan vinna VM. Därför var det inte arrogant av oss att innan VM säga att vi ville vinna, säger mittfältsmotorn Kevin De Bruyne på lagets presskonferens inför matchen.

Kevin De Bruynes roll i det belgiska landslaget kan nästan inte överskattas. I VM:s tidiga matcher drogs han tillbaka till en mer klassisk spelfördelande roll, något som hjälpte laget men som inte gav huvudpersonen själv speciellt många målchanser. I matchen mot Brasilien fick han däremot kliva upp och själv göra mål. Men han väntar sig inte kunna spela på samma sätt mot Frankrike

– Spelet kommer nog att vara lite tuffare. Båda lagen har flera mycket bra spelare. Alla kommer att göra sitt yttersta.

Lukaku tvåa i skytteligan

Och han har rätt. I motståndarlaget handlar snacket kanske mest om Kylan Mbappé, 19-åringen som tagit VM med storm och den mer etablerade Antoine Griezmann.

Men i Belgien finns spelare som Romelu Lukaku, som ligger tvåa i VM:s skytteliga, och Eden Hazard, som aldrig tycks vara på fel ställe.

Det är svårt att utnämna en favorit i matchen. Och vad spelar egentligen gamla meriter för roll?

Vilken roll kommer Kevin De Bruyne att spela Belgiens viktigaste match på 32 år?

– Min roll? Den förändras hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.