Polismyndigheten har inlett förundersökning efter hoten mot Jimmy Durmaz. Foto: Bildbyrån/kollage.

Särskild aktionsgrupp ska utreda Durmaz-hoten

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Durmaz blev indragen i en kraftig hat- och hotstorm efter Sveriges förlustmatch mot Tyskland. Svenska fotbollförbundet polisanmälde, och nu bekräftar polismyndigheten att förundersökning har inletts.

– När vi på polisen engagerar oss så upphör ofta hoten, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till SVT Sport.

Sverige förlorade sin andra VM-match på ett väldigt tufft sätt när Toni Kroos slog in 2-1 på övertid.

Det bittra resultatet följdes upp av en hatstorm som riktade sig mot den svenske landslagsspelaren Jimmy Durmaz. Sedan följde ytterligare reaktioner. Från alla håll och kanter strömmade det in hälsningar till stöd för Durmaz – kärleksvågen dränkte hatet.

Dessutom tvekade inte det svenska fotbollförbundet och polisanmälde hoten.

– Det har kommit in en anmälan från Svenska fotbollförbundet, som har arbetsmiljöansvar för den som har utsatts, och vi har inlett en förundersökning, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till SVT Sport.

Kan handla om flera typer av brott

Enligt polisen verkar hoten mest ha förekommit på sociala medier. Men det kan också ha förekommit på andra plattformar. Och det kan bli mer än en brottsrubricering.

– Vi ska samla in allt material, bilda oss en uppfattning och se hur många brott och vilka typer av brott det rör sig om.

Gårdare utvecklar vidare på sitt resonemang.

– Det är uppenbart att det rör sig om det vi kallar otillåten påverkan: hot, trakasserier, skadegörelser, mutor och våld. I det här fallet verkar det mest röra sig om hot.

Särskild aktionsgrupp bakom arbetet

Hoten har inte enbart riktats mot Durmaz som ensam individ. Flera personer har, bland annat på sociala medier, riktat hoten mot Durmaz anhöriga.

– Vi tar hänsyn till att hoten också riktar sig mot anhöriga. Anhöriga drabbas ju alltid. Om anhöriga upplever hoten som obehagligt och känner rädsla för gärningsmännen så blir brottet ännu allvarligare.

Gårdare vill inte uttala sig om ett särskilt fall men menar att man inom polisen ser väldigt allvarligt på hot mot idrottsutövare.

– Trots den svåra belastningen som finns på polisen just nu har vi ändå ansett att det är så viktigt att vi har avsett en särskild aktionsgrupp som arbetar riktat mot de som står bakom hoten.

Polisens särskilda aktionsgrupp har funnits sedan 2017. Gårdare tror att anmälan kommer att leda till något men vill inte spekulera i utgången.

– Det viktigaste är att arbeta förebyggande men även att brotten åtalas och lagförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.