Jimmy Durmaz hotad efter förlusten

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Durmaz orsakade frisparken som ledde fram till Tysklands avgörande mål. Efter matchen fick han ta emot hat och hot på sociala medier.

– Jag bryr mig inte om det. Jag står här med huvudet högt, säger Jimmy Durmaz till SVT Sport.

Sverige förlorade mot Tyskland på övertid efter att Toni Kroos skickat in en frispark sedan Jimmy Durmaz, som kom in med 15 minuter kvar istället för Viktor Claesson, tacklat Timo Werner till vänster om det svenska straffområdet.

När sedan Toni Kroos skruvade in bollen i Robin Olsens vänstra hörn och fastställde slutresultatet till 1-2, fick Jimmy Durmaz ta emot massor av rasism och hat på sina sociala medier.

Twitter-kontot ”Fifa World Cup updates” skrev kort efter matchen att Jimmy Durmaz fått ta emot 3000 kommentarer på sin senaste Instagram-bild, flera av dem rasistiska.

Lagkamraterna stöttar

Durmaz fick även ta emot mycket stöttning och stöd på sociala medier efter matchen. Och de svenska spelarna backar Durmaz efter hatet och hoten. Mittfältsstjärnan Emil Forsberg var förbannad efter matchen.

– Det är för jävligt. Det gör mig väldigt, väldigt irriterad och att folk inte har mer respekt än så är bara pinsamt. Hade man fått tag på dem så hade man väl sagt ett och annat. Det får absolut inte förekomma och det gör mig väldigt irriterad och ledsen framförallt.

Även Pontus Jansson valde att försvara Durmaz.

– Jimmy är en del av  laget och är en del av att vi är här i dag. Han har stått för fantastiska insatser i kvalet. Jimmy är en fantastiskt fin människa och en fantastisk fin kille. Jimmy vet att alla vi är bakom honom och större delen av svenska folket är bakom honom. Det är inte hans fel att vi förlorar i dag.

– Jimmy är stark i sig själv och hundra procent att han hanterar det på ett bra sätt. Rasistiska saker har ingenting har med fotboll att göra, säger han till SVT Sport.

Jimmy Durmaz själv var inte märkbart påverkad av kritiken.

– Jag bryr mig inte om det. Jag står här med huvudet högt. Om det är någon som har något emot det så får de komma och säga det, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.