Foto: TT/Bildbyrån/SV T

En mäktig landslagsepok står vid ett vägskäl – i vägen är Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det var landslaget som inte kunde förlora men som nu knappt kan vinna.

Och med en politisk konflikt som borrat sig rätt in i den tyska spelartruppen.

På lördag möter Sverige en av historiens mäktigaste landslagsepoker vid ett vägskäl.

– Han kommer inte att prata om det, oavsett vilken rätt ni har. Han vägrar konsekvent att svara på frågor runt det här och går bara förbi alla intervjuzoner.

Orden kommer från en tysk journalist här på Sveriges träningsanläggning i Gelendzjik. Vi pratar om tyske världsstjärnan Mesut Özil och det som i fotbollsvärlden, inte helt etablerat, kallats Erdogan-gate. 

Bakgrunden är att Turkiets president Tayyip Erdogan var på en tredagarsvisit i London där han fick besök av tyska landslagsspelarna Mesut Özil och Ilkay Gündogan. ”Till min ärade president”, skrev den sistnämnde på sin matchtröja. Det var ett kontroversiellt möte, delvis på grund av att tyska landslagsspelare kallar ett annat lands president för sin egen. Men också för Erdogans politik som kritiserats för en rad odemokratiska inslag. Skarp kritik kom per omgående från det tyska fotbollsförbundet, DFB, vars president gjorde gällande att ”fotboll och DFB står för värden som inte respekteras tillräckligt av herr Erdogan”.

Den än hårdare smällen kom från de tyska supportrarna. I båda matcherna inför VM buades de ut av sina egna – varje gång de rörde bollen. På presskonferenser, i mixade zoner eller när chansen bara dykt upp i allmänhet har frågorna haglat mot spelartruppen och förbundskapten Jogi Löw.

– Det är vad det är. Jag hade önskat att det var annorlunda, men jag kan inte påverka busvisslingarna, sade Löw efter att Tyskland landade på rysk mark.  

I sportens värld styr resultaten tanken. Erdogan-gate hade inte fattat eld på det här sättet om Tyskland varit vad Tyskland brukar vara. Under 2017 spelade Die Mannschaft 15 matcher. Inte en enda förlorade de. I år har de gått åt andra hållet. De fem spelade landskamperna har bara innehållit en seger – en föga skrytsam 2-1-seger mot Saudiarabien. 

Oavsett utgång kommer Jogi Löws Die Mannschaft ha sin plats i fotbollens historia. På de tio åren med honom som förbundskapten är resultaten i tur och ordning EM-silver (2008), VM-brons (2010), EM-semifinal (2012), VM-guld (2014) och EM-semi (2016). De har över tio års tid varit bland de fyra bästa oavsett turnering. 

Men ingenting har blivit som det skulle med han som på många vis skulle vara bron från Jogi Löws VM-vinnande lag till framtiden. Mesut Özil buas ut och sågas jämt och ständigt. Av sina egna. Av de allra största.

– Jag känner ofta att han inte känner sig bekväm i den tyska landslagströjan, att han inte känner sig fri. Som att han inte vill spela alls, sade tyske legendaren Lothar Matthäus till Bild efter VM-premiären och fortsatte:

– Att han inte sjunger i nationalsången har jag inga problem med. Det är upp till var och en. Men det jag noterade efter nationalsången i Moskva gjorde mig förbannad. Alla vinkade till publiken för att ge dem något. Alla utom Özil.

Lösa rykten om att VM kan bli hans sista landslagsdeltagande har sipprat ut tidigare. Starkare rykten gör gällande att han kommer att bänkas mot Sverige när Jogi Löw försöker rädda kvar en av vår tids starkaste landslagsepoker i turneringen. Det går såklart att rada upp argument som talar för en tysk seger. Just den här gången går det också att vända på det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.