Foto: BILDBYRÅN

England bröt förbannelsen: ”Vi höll oss kalla”

Uppdaterad
Publicerad

England bröt sin förbannelse i VM och får möta Sverige i kvartsfinalen på lördag.

Målvakten Jordan Pickford blev stor matchhjälte – och Eric Dier sköt det avgörande målet – när engelsmännen vann sin första straffläggning i VM-historien.

-Det var nervöst, jag har aldrig varit i en liknande situation, sade Dier efter straffdramatiken.

England–Sverige i en kvartsfinal i fotbolls-VM. Det blir verklighet till helgen sedan engelsmännen kämpat ner inte bara ett vilt kämpande Colombia utan sin egen VM-historia och sina demoner efter så många misslyckanden i avgörande matcher de senaste mästerskapen.

Fram till denna åttondelsfinal i Moskva var det allmänt känt – England vinner aldrig en straffläggning i VM. 1990, 1998 och 2006 blev engelsmännen utslagna på straffar.

Batalj

Men mot Colombia bröts förbannelsen. Fast det blev en batalj som kommer att sätta fysiska spår, även om matchen ger en mental skjuts framåt för det engelska landslaget.

Colombia (Mateus Uribe och Carlos Bacca) missade två straffar i rad och till slut kunde Tottenhamspelaren Eric Dier förlösa en fotbollsnation utsvulten på VM-framgångar sedan guldet i hemmamästerskapet 1966.

-Jag hade gjort en hel del research av deras spelare. Jag bryr mig inte om att jag inte är en av de största målvakterna, det handlar om att vara där i stunden och göra räddningar och det var jag, sade Pickford till brittiska ITV.

Det blev en match med många scenförändringar. England började bäst och såg ut att gå mot segern efter att Harry Kane gjort 1–0 på straff, men på tilläggstid kunde mittbacken Yerry Mina nicka in en hörna bakom målvakten Pickford och ta matchen till förlängning.

-Att få en smäll med mål mot sig på tilläggstid är svårt att komma igen från. Men vi gjorde det. Vi höll oss kalla, höll oss till vår plan och fick aldrig panik i förlängningen, sade Dier.

I kvartsfinalen väntar alltså Sverige. Den matchen spelas på lördag i Samara och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.