Foto: Bildbyrån

Experterna: Därför vann Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är vidare till VM-final efter att ha slagit ut Belgien i tisdagens semifinal. SVT:s experter är eniga om att Frankrike lyckades stänga till helt för Belgien, i en match där bland annat Lukaku var ovanligt blek.

Det blev 1-0 till Frankrike i semifinalen mot Belgien. Något som innebär att Frankrike spelar final på lördag.

SVT:s expert Johanna Frändén säger så här om segern:

– Jag tycker det är välförtjänt. När de väl får ledningen släpper de aldrig in Belgien, det blir aldrig riktigt farligt. Ett kontrollerat och moget Frankrike trots den väldigt unga snittåldern.

Nannskog var imponerad över Frankrike i semifinalen och hyllade förbundskaptenen Deschamps.

– Deschamps taktik var väldigt, väldigt smart. De tog bort all fart från Belgien. Det är framför allt det jag är förtjust i, säger han.

Neutraliserade Lukaku

Jonas Eriksson framhöll att Frankrike lyckades neutralisera Lukaku.

– Han lyckades inte alls, vi har inte sett honom så här blek tidigare. Frankrike har ett mittbackspar som inte sätter många steg fel under hela matchen, säger han.

Experterna instämde alla i hyllningarna av stjärnan Mbappé.

– Han förgyller verkligen när han kliver iväg, även om det inte blev så många tillfällen i den här matchen. Det kan hända när som helst att han kan explodera bort från sin bevakning, säger Daniel Nannskog.

– Det jag älskar med hans personlighet är att han skrattar, ler och verkar ha kul. Det är den typen av stjärnor vi vill ha upp, inte de här griniga, säger Jonas Eriksson.

”Gjorde läxan perfekt”

Nannskog lyfter fram att Frankrike spelade lugnt och kontrollerat.

– Jag tycker Deschamps gjorde läxan helt perfekt, förmedlade ut till spelarna, någon gång brister man men man ligger med en fembackslinje, ofta droppade en mittfältare ner. Det blev väldigt svårt för Belgien att luckra upp det, säger han och fortsätter:

– Man var orolig att Belgien skulle få ytor. Men nu är man i en VM-final på grund av smartness.

Frida Östberg tycker att Belgien, som hade mer bollinnehav, började bättre i första halvlek men att de efter målet blev för stillastående och sökande efter spelalterntiv, mot ett stabilt franskt försvar.

– Frankrike styr spelet med sitt presspel och överflyttningar på bollsida, något som underlättar är att kunna stå rätt vid inspel då alternativen är tydliga. Deras centrala innerbackar kan relativt lätt städa bort i boxen, säger hon.

– Jag upplever att Belgien har problem att ta sig snabbt över till motsatt sida där ytorna finns, det krävs snabbare bolltempo och fler som vill delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer