Portugal vidare med ett nödrop

Iran skapade nerv i matchen genom straffmål på övertid, men forceringen kom alldeles för sent och Portugal gör Spanien sällskap till åttondelen efter 1-1.

En seger skulle ha inneburit avancemang för iranierna. Och det var upplagt för fest när de iranska supportrarna gjorde sig hörda – vuvuzelorna, eller boogh som man säger på persiska, hördes över hela Mordovia Arena i Saransk.

Men festen uteblev och den iranska resan tog slut – medan Portugals äventyr lever vidare.

Quaresma skickade in 1-0 för Portugal strax före paus efter fint samarbete med Adrien Silva och framför allt en vacker träff med utsidan av foten.

Iran ville mycket och i början såg det bra ut. Laget var samlat och spelade som vanligt ett kompakt försvarsspel. Även anfallsspelet såg lovande ut i den första halvleken när laget visade prov på snabba omställningarr. Men de farliga kontringarna, där Sardar Azmoun och Alireza Jahanbakhsh var inblandade, gav ingen nätkänning.

Portugiserna spelade ett taktiskt smart spel med mycket kortpassningar, och de regerande europamästarna försökte pressa de iranska ytterbackarna för att spela in mot centrala positioner.

Iranierna reste sig – för sent

I andra halvlek fick Portugal straff efter VAR och Ronaldo fick chansen att säkra segern. Men målvakten Alireza Beiranvand räddade och höll sitt lag kvar i matchen. Kanske var denna situation bidragande för den ändrade matchbilden som följde.

Iranierna började klivar fram och ta för sig mer, satte sig i respekt på mittfältet, och dessutom kom Östersunds Saman Ghoddos in i den 70 matchminuten och skapade oreda.

Chanserna kom och via VAR fick Iran straff – men trots att Karim Ansaridfard var kylig och satte straffen i högra krysset kom kvitteringen alldeles för sent. Straffmålet blev det sista som Iran producerade.

Matchen slutade 1-1 och Iran är utslagna med hedern i behåll med fyra poäng, medan Portugal möter Uruguay i åttondelsfinalen.