Glödande Musa sköt Island i sank

Island drömmer om avancemang – men Nigeria la drömmen på is.

Ahmed Musa var på spelhumör och gjorde två högklassiga mål i en rättvis 2-0-seger.

Efter 1-1 mot Argentina gjorde sig Island redo för nästa omgång. Nigeria stod för motståndet och islänningarna jagade sin första VM-seger någonsin.

Afrikanerna var dock fast beslutna att resa sig efter premiärförlusten mot Kroatien och leddes av Ahmed Musa, som i dag blev förste nigerian att göra mål i två VM-slutspel.

Första halvlek var mållös och Gylfi Sigurdsson hade ingen lyckad kväll. Efter bara två minuter fick han både tid och utrymme, men skottet var alldeles för löst.

Vackert ledningsmål

I stället tog Nigeria tag i matchen och andra halvlek hann knappt börja förrän Musa presenterade sig. Han tog ner ett inlägg från höger, drog till på uppstuds och såg nätet rassla bakom Hannes Halldorsson. 1-0 och vind i de grönvita seglen.

Därefter öste nigerianerna på. Wilfred Ndidi klippte till från distans, Victor Moses prövade lyckan och mittbacken Leon Balogun stormade fram två gånger om – men det här var Ahmed Musas match.

Först avfyrade han en kanon klockrent i ribban. Därefter forsade han fram på vänsterkanten, skar inåt i banan, förbi Halldorsson och en kylig bredsida senare lyste 2-0 på resultattavlan.

Stjärnans straffmiss

En nigeriansk trupp i extas firade vid hörnflaggan, men kunde ha satt jublet i halsen bara minuter senare. Island fick en livlina i form av en straffspark, tilldömd efter VAR, men Gylfi Sigurdsson lyfte bollen högt över ribban.

Det tog luften ur Island, trots att domaren la till sex minuter och supportrarna försökte väcka liv i sina blåklädda hjältar. Slutsignalen ljöd och i grupp D tätnar nu spänningen.

Kroatien står på sex poäng, Nigeria tre, Argentina en och Island en. I sista omgången spelas Nigeria-Argentina och Island-Kroatien.

Guide: Så sänds fotbolls-VM