Xhaka och Shaqiri sänkte Serbien

Serbien var på väg mot åttondelsfinal, men Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri ville annat.

0-1 blev 2-1 till Schweiz – och grupp E blev plötsligt en rysare inför sista omgången.

Ett laddat Serbien klev ut på gräsmattan i Kaliningrad, medvetna om att seger hade inneburit avancemang till åttondelsfinal.

Med bara fem minuter spelade slog Dusan Tadic ett utmärkt inlägg som Aleksandar Mitrovic nådde högst på. En nick senare stod det 1-0 till serberna.

Fartfylld match

Schweiz åt sig in i matchen och lagen turades om att anfalla i denna fartfyllda tillställning, som spelades ett par timmar efter Brasiliens 2-0-seger över Costa Rica.

Den lille trollkarlen Xherdan Shaqiri anförde schweizarna med sin känsliga vänsterfot, samtidigt som domaren delade ut tre gula kort till Serbien i första halvlek.

1-0 stod sig i halvtid, men sju minuter in i andra klev Granit Xhaka in i rampljuset. Från en position strax utanför straffområdet avfyrade han en raket som skruvade sig ifrån målvakten Vladimir Stojkovic och in i mål.

Shaqiri på hugget

Därefter böjde Shaqiri ett skott mot bortre krysset, såg bollen smeka stolpen och grämde sig över att marginalerna inte var på hans sida. I alla fall inte då.

En taggad Mitrovic gjordes sedan ner i straffområdet utan åtgärd från domaren, kapten Aleksandar Kolarov slog ett briljant inspel som ingen mötte – och i den 90:e minuten stack i stället Shaqiri iväg på en djupledslöpning.

Några sekunder senare hade han rullat in 2-1, kopierat Xhakas firande – en albansk örn formad med händerna – och när domaren blåste av hade schweizarna stått för VM:s första vändning.

Segern innebär att Schweiz och Brasilien står på fyra poäng och Serbien på tre inför sista omgången. Då spelar Serbien-Brasilien och Schweiz-Costa Rica. Costa Rica är utslagna.