Förbannelsen som väntar Tyskland – ”Tänker inte på vad som kan gå snett”

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra senaste världsmästarna har åkt ur redan i gruppen i efterföljande VM. När regerande världsmästaren, Mario Gomez, fick frågan ville han inte spekulera i framtiden.

– Av princip tänker jag inte på vad som kan gå snett, säger han på fredagens presskonferens.

Det började med Frankrike. Som regerande världsmästare lyckades de inte ta sig vidare från gruppspelet 2002. Därefter har både Italien och Spanien råkat ut för samma öde. Under de senaste fyra världsmästerskapen är det endast Brasilien som lyckats undgå förbannelsen.

Imorgon kan Sverige föra traditionen vidare genom att slå ut regerande världsmästaren, Tyskland. Ett scenario som alltså Gomez hävdar att han inte ägnat en enda tanke åt.

”Vi vet att vi kan vinna”

– Jag tänker inte på vad som händer om vi inte lyckas. Vi gjorde ingen bra insats i första matchen men vi har ett jättebra lag med galet duktiga spelare.

Tyskland förlorade överraskande första matchen mot Mexiko och om de förlorar mot Sverige i morgon, samtidigt som Mexiko inte förlorar mot Sydkorea är världsmästarna utslagna.

– Vi vet att vi kan vinna de här matcherna. Vi tänker inte på 2010, säger Gomez, som hänvisar till världsmästerskapet då Italien åkte ut i gruppen som regerande mästare och Spanien, som blev världsmästare, väntade samma öde 2014.

Så har det gått för regerande världsmästarna

2002: Frankrike ut efter gruppspel

2006: Brasilien ut i kvartsfinal

2010: Italien ut efter gruppspel

2014: Spanien ut efter gruppspel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.