Frändén: ”VAR tar bort charmen med fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports experter är skeptiska till videogranskningen VAR som kommer att användas under fotbolls-VM.

– Känslan och pulsen försvinner oftast, säger Johanna Frändén.

VAR användes under Confederations Cup och har under den gångna säsongen använts i bland annat Serie A. Men sommarens VM blir det första stora mästerskapet.

– Jag är verkligen extremt skeptisk till det här systemet. Inte så mycket för TV-tittarna kanske men för fotbollen som helhet, säger Frändén.

– Jag har varit på plats vid några tillfällen och sett de här matcherna, det tar bort charmen att gå på fotboll för man förstår inte vad det är som händer. Det blir lång väntan, hela det är livemomentet och känslan och pulsen försvinner oftast. Man står där och folk tittar på sina telefoner och undrar vad som händer.

Daniel Nannskog har större förhoppningar på systemet.

– Jag vill vänta och se hur det går här i VM. Jag jobbade med Confederations Cup och då tog det alldeles för lång tid. Nu har man jobbat ett år och jag tror att man kommer att vara mycket snabbare detta året och jag vill att det ska bli rätt i de här domsluten.

– Jag är positiv till det och tror att utvecklingen har gått riktigt bra det här året och hoppas och tror att VAR kommer vara en nyttig ingrediens i årets VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.