Frankrike jublar som världsmästare. Foto: TT.

Frankrike mästare i målrik final

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike vann VM-finalen mot Kroatien med 4-2. Det är den målrikaste finalen på 60 år. Precis som då gjorde en tonåring mål. Kylian Mbappé går i Pelés fotspår och skaffar sig en VM-titel som tonåring.

– Jag vet inte var jag är, jag är lycklig. Nu ser jag fram emot att ta pokalen till Frankrike. Jag ska sova med den och min dotter, säger Antoine Griezmann i SVT:s sändning.

De franska spelarna sprang runt på planen galna av glädje och ett kramkalas tog vid. Leenden och tårar blandades i den totala lyckan. På Vip-läktaren pussade den franske presidenten Emmanuel Macron Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic som var iklädd den rödvitrutiga landslagströjan.

Det var landets andra guld efter triumfen vid hemma-VM för 20 år sedan. Då var Didier Deschamps spelare. Nu är han en av blott tre som vunnit VM både som spelare och förbundskapten. 

Antoine Griezmann visade starka känslor. Tårarna bara sprutade och han torkade dem med tröjan efter karriärens största triumf.

Vid VM-finalen på Råsunda 1958 vann Brasilien, efter två mål av den då 17-årige Pelé, mot Sverige med 5-2 vilket är den målrikaste finalen i historien.

3-1 och 4-1 på sex minuter

Matchen på Luzjnikistadion i Moskva avgjorde under sex minuter i mitten av andra halvlek.

Frankrikes tre stora samarbetade vid 3-1-målet. 19-årige Kylian Mbappé spelade in bollen till Antoine Griezmann. Denne lade upp bollen till Paul Pogba som sköt, skottet med högern blockades och sedan sköt han in sin egen retur med vänstern för 3-1.

Sedan stängde Mbappé matchen när han sköt 4-1. Han sköt dolt och målvakten Danijel Subasic hann inte med vid vänstra stolpen.

Lloris slarvade – utan att det gav spänning

Strax efter slarvade den franske målvakten Hugo Lloris på ett häpnadsväckande sätt och 4-2 var ett faktum. Lloris drällde med bollen i eget straffområde och Mario Mandzukic höll sig framme och stötte in bollen.

Men någon spänning infann sig aldrig eftersom ett 4-3-mål aldrig kom.

Förutom Deschamps har Franz Beckenbauer, för Tyskland, och Mario Zagallo, för Brasilien, vunnit VM som spelare och förbundskaptener.

– De var bättre  tekniker än vad jag var, i alla fall på planen. Jag tänker inte på mig själv, men jag är jättestolt över laget, säger Deschamps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.