Rasmus Elm firar 4–4-målet i Berlin, Andreas Granqvist och Lennart ”Nacka” Skoglund. Foto: TT

Här är bitarna som talar för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De flesta håller Tyskland som självklar favorit mot Sverige.

Men det regerande världsmästarlaget är pressat – och det finns en del statistik och historia som ger blågult hopp.

Det finns några tecken på VM 1958 och årets världsmästerskap har en del kopplingar. VM i Ryssland är det första Italien missar sedan just 1958, när Sverige vann mot Sydkorea efter Andreas Granqvists straff var det första gången sedan 1958 som Blågult segrade i en öppningsmatch i VM.

Fler kopplingar är möjliga. För Sverige och Tyskland har mötts i fyra olika världsmästerskap, en gång har det slutat med blågul vinst – 3–1 till Sverige i semifinalen i hemma-VM 1958 mot (Väst) Tyskland efter mål av Lennart ”Nacka” Skoglund, Gunnar Gren och Kurt Hamrin.

Nu är Tyskland regerande världsmästare – landslaget som har varit det har Sverige besegrat sex gånger – två gånger har det inträffat mot just Tyskland.

Mötet på Midsommardagen kommer bli Sveriges och Tysklands 37:e hittills, Tyskland har femton vinster och tolv gånger har Sverige jublat efter slutsignalen.

Och till sist – i modern tid minns alla blågula supportrar den osannolika upphämtningen på Olympiastadion i Berlin i kvalet till VM 2014 när 0–4 blev 4–4 där Rasmus Elm satte kvitteringsmålet på tilläggstid.

Fotnot: När Sverige besegrade Tyskland som regerande världsmästare var det mot Västtyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.