Egyptens storstjärna Mohamed Salah och Tjejeniens ökände ledare Ramzan Kadyrov poserade tillsammans under söndagen. Foto: Karim Jaafar / AFP Photo

Här poserar VM-stjärnan Salah med Tjetjeniens president

Uppdaterad
Publicerad

Hand i hand och med stora leenden står de bredvid varandra – Tjetjeniens ökände ledare Ramzan Kadyrov och Egyptens storstjärna Mohamed Salah. Bilderna kritiseras nu hårt.

Ännu en PR-bild inför fotbolls-VM upprör.

För några veckor sedan var det de tyska landslagsspelarna Mesut Özil och Illkay Gündogan som träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i London. Bilderna från mötet fick hård kritik och den tyska publiken har buat ut landslagsstjärnorna under de senaste matcherna inför VM.

Rankas som en av världens bästa

Nästa spelare som hamnat i blåsväder är Egyptens anfallsstjärna Mohamed Salah. Efter över 40 mål den senaste säsongen med sitt klubblag Liverpool rankas han som en av världens bästa spelare.

På bilder från Groznyj, där det egyptiska landslaget ska ha sin bas under fotbolls-VM, syns Saleh posera bredvid Tjetjeniens ökände ledare Ramzan Kadyrov.

Egyptens storstjärna Mohamed Salah och Tjetjeniens ökände ledare Ramzan Kadyrov poserade tillsammans under söndagen.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att en fotbollsspelare låter sig utnyttjas av en lokal diktator i Rysslands mest repressiva republik, säger Joanna Kurosz, euroasienchef på Civil Right Defenders, som även föreläst för det svenska landslaget inför VM i Ryssland.

Varför är det illa?

– Just för att Tjetjenien är en del av Ryssland där människor blir bortförda och torterade. Och det finns mycket starka bevis för att detta görs av säkerhetsstyrkor med kopplingar till myndigheterna.

Kadyrov har skapat skräckvälde

Joanna Kurosz beskriver hur Ramzan Kadyrov skapat ett skräckvälde där hans ord är lag och att det finns säkra bevis för att han själv har torterat människor.

– Många är rädda för att säga vad de tycker, även privat. I januari fängslades Ojub Titijev som är chef för människorättsorganisationen Memorials och snart finns det inte en enda kritisk röst kvar i republiken.

Vad betyder bilderna för Kadyrov?

– De är jätteviktiga för hans propaganda. Han har tidigare spenderat stora summor på att få popstjärnor att komma till Tjetjenien. (Maradona, Shakira och Hillary Swank är några av dem som tidigare besökt Kadyrov).

Delrepubliken Tjetjeniens ökände ledare Ramzan Kadyrov träffade flera av spelarna från Egyptens fotbollslandslag i Grozny under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.