Lysande Ryssland nära åttondel – slog Salahs Egypten

Mohamed Salah var tillbaka i spel, men det hjälpte inte.

Egypten föll med 1-3 mot ett energiskt Ryssland och värdnationen stormar mot åttondelsfinal.

Försnacket handlade mer om Mohamed Salahs återkomst i startelvan än om Rysslands möjlighet att ta ett rejält kliv mot avancemang.

Andra omgången inleddes i Sankt Petersburg och Egypten hade svårt att sätta sin prägel på matchen. I stället var både Aleksander Golovin och Denis Tjerysjev på hugget och närmast ett 1-0-mål.

Salah lyckades inte skapa särskilt heta lägen. Ryssarna höll koll på Liverpool-stjärnan, som i en mållös första halvlek bara kom loss en gång. Då gick skottet på fel sida av bortre stolpen.

Självmål av kaptenen

I början av andra bröts dödläget av en egyptier – som slog in bollen i egen bur. Lagkapten Ahmed Fathy var trängd och försökte skicka undan ett inlägg, men oturen grinade honom i ansiktet. 1-0 och en värdnation i förarsätet.

Egypten hann knappt inleda sin jakt på kvittering förrän Tjerysjev höll sig framme i straffområdet och bredsidade in 2-0, hans tredje mål på två matcher, och det ryska vrålet mullrade mot kvällshimlen.

Bara ett ögonblick senare, i 62a minuten, stod Artiom Dzyuba för matchens delikatess. Anfallaren tog ner bollen på bröstet, petade den förbi en försvarare och placerade in 3-0.

Med knappt 20 minuter kvar fick Egypten en frispark. Den ändrades till straff efter att VAR tillämpats och Salah dunkade in 1-3.

”Sprang som galningar därute”

Storstjärnan trippade runt och ropade på boll i varje anfall, men motståndarna omgav honom så fort han fick den – och när slutsignalen ljöd firade ryssarna en välförtjänt seger.

Efter två omgångar står Ryssland nu på sex poäng och 8-1 i målskillnad. Avancemanget är inte helt klart – Saudiarabien kan glida om på bättre målskillnad – men SVT Sports expert Daniel Nannskog är imponerad.

– Jag har aldrig sett Ryssland spela med så här mycket energi. De sprang som galningar därute, givetvis framburna av publiken. Det var ingen tvekan om att man skulle vinna den här matchen, säger han i SVT:s direktsändning.

För Egypten krävs nu att Uruguay kammar noll mot Saudiarabien i morgon och mot Ryssland på måndag, samtidigt som man själva slår Saudiarabien. Då kan man gå vidare med tre poäng – om målskillnaden är tillräckligt bra.