Perisic hjälte för Kroatien

Kroatien är klart för sin första VM-final någonsin efter att ha besegrat England med 2–1. Stor matchhjälte blev Ivan Perisic som satte Kroatiens första mål och spelade fram till det andra. I finalen på söndag väntar Frankrike.

På förhand var det en jämn match. Skulle England hålla för pressen, eller skulle Kroatien ta sig till sin första VM-final någonsin?

Efter fem minuters spel kändes det som att det skulle bli alternativ ett. Kieran Trippier skickade in en magisk frispark från strax utanför straffområdet och gav England ledningen redan i den 5:e minuten. Det var de tre lejonens nionde mål på en fast situation i detta VM. De har gjort 12 totalt.

Övertaget skulle stå sig, både målmässigt och spelmässigt, halvleken ut. Kroatien hade visserligen några vassa chanser men ingen hittade in i nätet bakom Jordan Pickford.

Den andra halvleken inleddes försiktigt. Båda lagen undvek fysiskt spel eftersom flera av spelarna sedan innan hade gula kort och ingen vill riskera att missa en eventuell final på grund av en andra varning. England hade fortfarande övertaget men Kroatien förlitade sig på sin möjlighet att kontra in ett kvitteringsmål och var otroligt aktiva på mittfältets kanter.

Det skulle visa sig vara ett lyckat drag. Med tjugo minuter kvar av ordinarie speltid klev Ivan Perisic fram och stötte in kvitteringen efter ett långt inlägg från Sime Vrsaljko ute på högerkanten. Och med ens växte en ny match fram. Kroatien tog för sig mer och England fick kämpa för att hänga med i de snabba löpningarna. Och var de än tittade så stod Ivan Perisic där. 29-åringen var ansvarig för precis allt som Kroatien skapade framåt.

Precis som i så många andra VM-matcher i år gick även denna till förlängning. Och där var det Kroatien som avgjorde. Efter en god stund av lågt tempo och bolltrillande satte Mario Mandzukic 2–1 bakom en helt ställd Pickford och skickade Kroatien till sin första VM-final. Vem som stod för assisten? Ivan Perisic såklart.